© Baykuş Haber

En eski mescitlerden olan Barındıran Sillyon Antik Kenti turizme kazandırılıyor

İLK KAZI ÇALIŞMALARINA 2020 YILINDA BAŞLANAN VE 2022 YILINDAN BU YANA İSE “CUMHURBAŞKANI KARARLI” KAZI OLARAK DEVAM EDEN SİLLYON ANTİK KENTİ KAZI ÇALIŞMALARI, ANTİK KENTİN TURİZME KAZANDIRILMASI İÇİN HIZLA DEVAM EDİYOR.

2020 yılında başlayan ve 2022 yılından itibaren "Cumhurbaşkanı Kararlı" olarak devam eden Sillyon Antik Kenti kazı çalışmaları, antik kentin turizme kazandırılması için hızla sürdürülüyor. Sillyon Antik Kenti, Antalya'nın Serik ilçesinde yer almaktadır ve Büyük İskender'in Anadolu'da ele geçiremediği ender kentlerden biridir.

Kazı çalışmaları, Pamukkale Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi, Belek Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden uzman arkeologlardan oluşan 40 kişilik bir ekip tarafından yürütülmektedir.

Doç. Dr. Murat Taşkıran, Sillyon Antik Kenti'nin tarihinin 4 bin yıl öncesine kadar uzandığını ve Hitit kaynaklarında adının geçtiğini belirtti. Aynı zamanda kentin Milattan önce 3 binlerden itibaren yerleşim izlerine sahip olduğunu ve bu süreçte birçok medeniyetin etkisi altında kaldığını ifade etti.

Kazı çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini aktaran Taşkıran, özellikle stadyum, Roma hamamı ve nekropolde çalışmalar yapıldığını vurguladı. Sillyon Antik Kenti'nin çevre düzenlemesi ve korunmasına yönelik çalışmaların da hızla ilerlediğini belirtti.

Ayrıca, kentin endemik bitki örtüsü ve jeolojik yapısıyla ilgili yapılan araştırmaların da devam ettiğini söyledi. Kenti, kültürel bir zenginlik olarak anlamaya, tanıtmaya, belgelemeye ve bilim dünyasıyla paylaşmaya çalıştıklarını ifade etti.

Sillyon Antik Kenti'nde bulunan 13. yüzyılda inşa edilmiş olan Kale Mescidi'nin ise bölgenin en dikkat çeken ve en eski mescitlerinden biri olduğunu belirten Taşkıran, bu yapıyı koruyarak gelecek nesillere aktarmaya çalıştıklarını söyledi.

Son olarak, Sillyon Antik Kenti'nin tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olduğunu ve Büyük İskender'in kuşatmasına rağmen alamadığı ender kentlerden biri olduğunu vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER