Engelsiz Şehir Balıkesir Çalıştayı gerçekleştirildi
Haberde insanBüyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Engelsiz Şehir Balıkesir Çalıştayı," engelliler için yapılan önemli adımların tartışıldığı bir etkinlik olarak gerçekleştirildi. Bu çalıştayın sonuçları, yeni projelerin oluşturulmasına katkı sağlayacak.
Balıkesir'de yaşayan her bireyin ihtiyaçlarını karşılayan, özel ihtiyaçları olan kişilerin hayatlarını kolaylaştırabilecekleri bir şehir oluşturma vizyonuyla hareket eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'ın liderliğinde gerçekleşen "Engelsiz Şehir Balıkesir Çalıştayı," Büyükşehir Avlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşti.
Açılış konuşmasını yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin, Başkan Yücel Yılmaz'ın Birleşmiş Milletler Habitat Toplantısı için Kenya'da bulunduğunu ve selamlarını iletti.
"Sonuçlara yönelik görevlerimizi yerine getireceğiz" diyen Birol Şahin, "Başkanımızın vizyonu doğrultusunda engelsiz bir Balıkesir oluşturma çabasındayız. Engelleri kaldırmadan yaşam alanlarını oluşturduğumuzda, aslında kendi kendimize engeller oluşturuyoruz. Bu nedenle öncelikle engelleri kaldırmamız gerekiyor. Bu çalıştay, bu hedeflerimizde bize yol gösterici olacaktır. Çalıştay sonuçlarına dayalı olarak görevlerimizi yerine getireceğiz. Bu nedenle bu etkinliği büyük bir önemle karşılıyoruz. Çıkan sonuçları hayata geçirerek 'Engelsiz Şehir Balıkesir' hedefimize daha da yaklaşacağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu.
Ardından, özel ihtiyaç sahibi bir çocuğun annesi olan ünlü oyuncu ve yazar Ceyda Düvenci, "Engelsiz Yaşam" başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi. Engel kelimesini kullanmaktan kaçındığını ve Balıkesir'e ve bu amaçla çalışan herkese teşekkür ettiğini ifade eden Düvenci, Engelsiz Şehir Balıkesir Çalıştayı'na katılmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.
Balıkesir'de yazları ailesiyle birlikte geçirdiğini söyleyen Ceyda Düvenci, şunları ekledi: "Bu bölgenin büyüsüne inanıyorum ve daha fazla korunması gerektiğini düşünüyorum. Yurt dışında 'special needs' olarak adlandırılan 'özel ihtiyaç sahibi birey' terimini tercih ederim. Engelli kelimesi yerine. Çünkü benim inancıma göre hepimiz bir şekilde engelliyiz, farklı nedenlerle. Ama bu dünyada özel ihtiyaç sahibi olan dostlarımız var, onlara özel bir ilgi ve desteğe ihtiyaçları var. Balıkesir gibi bir şehirde bu desteği sağlayan birçok insan ve kuruluş bulunuyor. Bu konuda Gaziantep ve Balıkesir'i çok seviyorum. Birlikte çalışıyorlar, sık sık bir araya geliyorlar ve 'Daha ne yapabiliriz?' diye düşünüyorlar. Bu, insanlık için güzel bir örnek."
Ayrıca, doğuştan görme engelli ünlü ressam Eşref Armağan'ın "The Colors of Darkness" adlı ödüllü belgeselde beyin fonksiyonları incelendiği serginin açılışı da gerçekleştirildi.
Söyleşi soru-cevap bölümüyle devam etti ve vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Ardından, "Engelsiz Şehir Balıkesir" paneli düzenlendi. Panelde, çeşitli konuşmacılar deneyimlerini ve önerilerini paylaştılar.
Serginin açılışının ardından yuvarlak masa toplantıları düzenlendi. "Aile ve Engelsiz Yaşam", "Kültür, Sanat ve Spor", "Kent Tasarımında Erişilebilirlik", "Engelsiz İstihdam", "Sağlık", "Engelsiz Dijital Dünya", "Eğitim", "Afet ve Olağanüstü Durumlarda Engelsiz Yaşam" ve "Engelli Hukuku" başlıklarında gerçekleştirilen çalışmalar, çalıştay sonucunda raporlanarak sunulacak.
"Engelsiz Şehir Balıkesir Çalıştayı," Balıkesir'i özel ihtiyaçlı bireylerin rahatça yaşayabileceği, sosyal hayata katılabileceği bir şehir haline getirme konusunda atılması gereken adımları belirlemek ve yol haritasını oluşturmak amacıyla gerçekleştirildi. Çalıştaya Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Gençlik Spor İl Müdürü Adem Özalp, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hatice Dost, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Kent Konseyi Başkanı Mürsel Sabancı gibi önemli isimler ve konuyla ilgilenen vatandaşlar katıldı.
İlginizi Çekebilir