© Baykuş Haber

ERÜ’nün sembolü gelengilerin 2021’de 20 bin olan sayısı 15’e düştü

Sevilay AY-Özge ARIK/KAYSERİ,(DHA)- KAYSERİ’de, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) kampüsünde bulunan ve ’Anadolu sincabı’ olarak bilinen gelengilerin 2021 yılında yaklaşık 20 bin olan sayısı 2 yılda 15’e kadar düştü. ERÜ Veteriner Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan Düzler, ”Yapraklarla kapanmış yuvalar bize yuvaya girdiklerini fakat kış uykusundan uyanamadıklarını gösteriyor. Gelengiler otları yiyerek yağlanamıyorlar. Tohum yemeleri gerekiyor ama çimleri sularken aşırı sulama yapılması, çimlerin tohuma kalkmadan biçilmesi, kentleşme, mevsimsel kaymalar gibi durumlar bu hayvanların popülasyonunu sönme noktasına getirmiş görünüyor” dedi.

Kayseri'deki Erciyes Üniversitesi kampüsündeki 'Anadolu sincapları' olarak bilinen gelengilerin sayısı 2 yılda dramatik bir şekilde azalarak 15'e düştü. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan Düzler, bu azalmada iklim değişikliği, şehirleşme, aşırı sulama, çimlerin tohuma kalkmadan biçilmesi gibi faktörlerin etkili olduğunu belirtti. Gelengilerin kış uykusunu geçirebilmek için sağlıklı bir şekilde beslenmeleri gerektiğini, ancak beslenme ihtiyaçlarının şehirlerde karşılanamadığını söyledi. Gelengilerin popülasyonunun sönme noktasına geldiğini ifade etti ve bu hayvanların yaşam alanlarının korunması gerektiğini vurguladı.

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy da bu hayvanların genellikle üniversitenin simgesi olduğunu ancak son zamanlarda görünmediklerini belirtti. Gelengilerin kış uykusuna yattıktan sonra genellikle mart, nisan veya mayıs gibi uyanan bir tür olduğunu ancak bu yıl ortaya çıkmadıklarını ifade etti.

Her iki uzman da gelengilerin popülasyonunun tekrar toparlanmasının zor olduğunu ve doğanın bozulmasından kaçınılması gerektiğini vurguladılar.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER