© Baykuş Haber

Erzurumda kuzey ilçeleri kene açısından riskli

DR.BÜŞRA ULAŞTEPE, HASTALIĞIN HAYVANLARDA BİR HASTALIK BULGUSU OLUŞTURMAZKEN İNSANLARDA HASTALIK YAPMAKTA VE HATTA ÖLDÜRÜCÜ OLABİLECEĞİNİ İFADE ETTİ.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), genellikle kenelerin insanlara ve hayvanlara bulaştırdığı bir hastalık olarak bilinir. Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü doktorlarından Büşra Ulaştepe, bu hastalığın hayvanlarda genellikle belirti göstermezken, insanlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

KKKA vakalarının ülkemizde özellikle ilkbahar ve yaz aylarında görüldüğünü ve genellikle İç Anadolu'nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzey bölgelerinde yoğunlaştığını ifade eden Ulaştepe, Erzurum'un Oltu, Olur, Şenkaya, Narman, Tortum, Uzundere, Pazaryolu ve İspir ilçelerinin KKKA hastalığının etkeni taşıyan keneler açısından riskli bölgeler olduğunu belirtti.

KKKA'nın kenelerin ısırması yoluyla bulaştığını vurgulayan Ulaştepe, hastalığın belirtilerinin yüksek ateş, üşüme, baş ağrısı, halsizlik, kas ağrıları, mide problemleri, kanamalar gibi çeşitli semptomlar olduğunu söyledi. Ancak KKKA'nın henüz kesin bir tedavisinin olmadığını ve bu nedenle hastalıktan korunmanın büyük önem taşıdığını belirtti.

Kene ısırmasını önlemek için açık renkli ve vücudu örten giysiler giymenin, pantolon paçalarını çorapların içine sokmanın, oturulan yerlere açık renkli örtüler sermenin, riskli alanlardan dönüşte tüm vücudun detaylı bir şekilde kontrol edilmesinin önemli olduğunu söyleyen Ulaştepe, vücuda tutunan kenelerin çıkarılmasının da özenle yapılması gerektiğini ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER