ESÇEVDERden, Cengiz Holding Türkiyeyi zehirleyecek iddiası
ÇevreESKİŞEHİR ÇEVRE KORUMA VE GELİŞTİRME DERNEĞİ (ESÇEVDER) BAŞKANI SADIK YURTMAN, CENGİZ HOLDİNGE BAĞLI ETİ BAKIR A.Ş.'NİN ALPAGUT, ATALAN MAHALLELERİNDE SİYANÜRLÜ ALTIN-GÜMÜŞ MADEN OCAĞI, CEVHER ZENGİNLEŞTİRME, HAZIR BETON TESİSİ VE SU TEMİN GÖLETİ YAPMAK ÜZERE ÇED DOSYASINI ESKİŞEHİR ÇEVRE ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜDÜRLÜĞÜNE VERDİĞİNİ AÇIKLADI.
Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) Başkanı Sadık Yurtman, Cengiz Holdinge bağlı Eti Bakır A.Ş.’nin Alpagut, Atalan Mahallelerinde siyanürlü altın-gümüş maden ocağı, cevher zenginleştirme, hazır beton tesisi ve su temin göleti yapmak üzere ÇED dosyasını Eskişehir Çevre Şehircilik ve iklim Değişikliği Müdürlüğüne verdiğini açıkladı. Yurtman, 9 Ocak 2024 tarihinde halkı bilgilendirme toplantısı yapılacaklarını belirtti.
Yurtman, dernek yöneticilerinin da katıldığı basın açıklamasında, Cengiz Holding’in 4,5 milyar TL harcanarak 713 hektarlık yani 941 futbol sahası büyüklüğünde, 180 milyon ton kazı yaparak, patlatmalı ve açık alan işletmeciliği, siyanürlü yığın liç yöntemi ile altın-gümüş çıkartmak için harekete geçtiğini anlattı. Başkan Sadık Yurtman, "ÇED alanının 713 hektarlık kısmının 542 hektarı ormanlık alanı kapsamaktadır. Bu da ormanlarımızın yok olmasını beraberinde getirmektedir. ÇED Raporuna göre yılda 12.5 milyon ton su harcanacak olup, bu suyu yağmur ve Avlanmış deresinin üzerine kurulacak su temin göleti ile karşılanması mümkün değildir. Bu suyu temin edebilmek için Sakarya nehrine, derelere Tarpak, Samrı, Alpagut göletlerine ve akarsulara göz diktiğini açıktır. Yine rapora göre, 1. derece arkeolojik sit alanı 1. no’lu ocağın kuzey doğusuna bin 800 metre, kuzeyine ise 220 metre, yığın liç alanı batısına 3 bin 300 metre olduğu belirtilmiş olup, bu durumda 1. derece arkeolojik sit alanlarının yok edileceği şimdiden kabul edilmiştir. Burada 3. derece arkeolojik sit alanı da mevcuttur. Arazi dağlık ve sarp yamaçlı olup, maden sahası Atalan Mahallesine bin 300 metre ve Tekeciler Mahallesine 2900 metre olmasından dolayı dinamit patlatmalarında mahalleler deprem olmuş gibi sallanacaklardır. Ayrıca Türkiye’nin narenciye ve sebzelerini yüzde 20 sini sağlayan Sarıcakaya vadisi bu siyanürlü altın çıkarma sevdası yüzünden yok olacak olup, ileride telafisi mümkün olmayan yaralar açılacaktır. Siyanürle zehirlenen Sakarya nehrinin geçeceği Bilecik ve Adapazarı illerini de zehirleyerek Karadeniz’e dökülecektir. Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği ESÇEVDER olarak maden çıkartılmasına karşı olmayıp, maden sahalarının Ülkemize ve Şehrimize vereceği zararlar göz önüne alınırsa bir avuç kişinin çıkarları ülkenin çıkarlarının önüne geçmemesini arzulamaktayız. Bu nedenle mücadeleye devam edeceğimizi kamuoyuna gururla açıklıyoruz" diye belirtti.
İlginizi Çekebilir