© Baykuş Haber

Eski İtalya Başbakanı Berlusconi son yolculuğuna uğurlanıyor

Eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi için bugün Milano'daki Duomo Katedrali'nde cenaze töreni düzenleniyor. 86 yaşındaki Berlusconi, akciğer enfeksiyonu nedeniyle 5 Nisan'da hastaneye kaldırılmış ve daha sonra lösemi tedavisi gördüğü açıklanmıştı. Tedavi gördüğü hastanede 12 Haziran'da hayatını kaybeden Berlusconi için bugün devlet töreni düzenleniyor.

Cenaze törenine binlerce kişi katıldı ve Berlusconi'nin cenazesi, Duomo Katedrali'ne götürüldü. Törenin başlamasından saatler önce katedralin önünde toplanan binlerce kişi, Berlusconi'nin cenazesini taşıyan aracın gelişini alkışlarla izledi. Milano'nun Piazza del Duomo meydanındaki dev ekranlardan töreni canlı olarak izleyen binlerce kişi de var.

Duomo Katedrali'nde gerçekleşen cenaze törenine yaklaşık 2 bin kişi katılıyor. Tören, Milano'nun Başpiskoposu Mario Delpini tarafından yönetiliyor. Başpiskopos Delpini, cenazeyi dualar eşliğinde karşıladı ve tören, Berlusconi'nin tabutunun tütsülenmesi ile devam ediyor.

Cenaze törenine İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Başbakan Yardımcısı ve Lega Partisi lideri Matteo Salvini gibi önemli siyasi figürler ile Macaristan Cumhurbaşkanı Viktor Orban, Avrupa Parlamento Üyesi Manfred Weber ve Ekonomiden Sorumlu Avrupa Komiseri Paolo Gentiloni gibi uluslararası isimler de katıldı. Türkiye'den ise Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik cenaze törenine iştirak etti.

Silvio Berlusconi'nin külleri, Villa San Martino'da bekletildikten sonra İtalya'nın kuzeyindeki Arcore kasabasında bulunan özel mozolede muhafaza edilecek. Berlusconi, 1990'ların başında heykeltıraş Pietro Cascella'ya yaptırdığı bu mozoleyi kullanmak istemişti.

Berlusconi, 1994'te başbakan olarak göreve gelmiş ve 2011 yılına kadar 4 İtalyan hükümetine başkanlık yapmıştı. Aynı zamanda medya patronu olan Berlusconi, İtalya'nın en büyük kulüplerinden Milan'ın da başkanlığını üstlenmişti.

Skandallarla anılan Berlusconi, 2013'te cinsel ilişkiye girme ve görevi kötüye kullanma suçlamalarıyla 7 yıl hapis cezasına çarptırılmış, ancak 2015'te temyiz kararıyla suçlamalardan aklanmıştı. Silvio Berlusconi, aynı davanın bir parçası olarak piyanist Danilo Mariani'ye yalan söylemesi için rüşvet vermekle de suçlanmış, ancak 2021'de bu davadan da beraat etmişti. Berlusconi, ayrıca Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın nikah şahidi olarak da tanınmıştı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER