Eskişehirde su kaynaklarının korunması, etkin ve tasarruflu kullanılması konuşuldu
ÇevreTARIM VE ORMAN BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN HAZIRLANAN, ESKİŞEHİR İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜNCE ORGANİZE EDİLEN İL SU KURULU TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce organize edilen İl Su Kurulu toplantısı gerçekleştirildi.
Eskişehir Valiliği Yunus Emre Toplantı Salonunda Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy’un başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, havza ölçekli yönetim planları, su verimliliği il planları ile içme ve kullanma suyu güvenliği planlarının hazırlanmasına katkıda bulunmak, su kaynaklarının korunması ve etkin yönetimine yönelik uygulamaların izlenmesi ve değerlendirilmesiyle ilgili olarak kurumların gerçekleştirdiği çalışmalar görüşüldü.
Toplantının ilk bölümünde; Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mustafa Berk Duygu yaptığı sunumda Havza Ölçekli Yönetim Planları kapsamında genel bilgilendirme yaptı. Su Yönetimi Genel Müdürlüğünden Mühendis Ela Doğanay Ulusal ve İl Su Verimliliği Planları ve Su Verimliliği çalışmalarının değerlendirilmesiyle ilgili sunum yaptı.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısı Gülnur Gençler Abeş Havza Ölçekli Yönetim Planları, Nehir Havza Yönetim Planları, Taşkın Yönetim Planları, Kuraklık Yönetim Planları Ve Sektörel Su Tahsis Planları kapsamında belirlenen tedbirler ile ilgili gerçekleşmeler hakkında bilgilendirme yaptı.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen gerçekleştirdiği sunumda içme ve kullanma suyu havzası koruma planlarının il bazında uygulanma durumu, içme suyu arıtma tesislerinin durumu, şebeke kayıpları ve bu hususlara yönelik çevresel altyapı çalışmaları ile ilgili değerlendirmeler yaptı. Özen, havza ölçekli yönetim planları nehir havza yönetim planları, taşkın yönetim planları, kuraklık yönetim planları ve sektörel su tahsis planları kapsamında belirlenen tedbirler ile ilgili gerçekleşmeler hakkında bilgi verdi.
Toplantının ikinci bölümünde İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş tarımsal sulamada modern sulama sistemlerinde kaydedilen gelişmeler, tarımsal faaliyetlerden kaynaklı su kirliliğinin önlenmesi ile ilgili (iyi tarım uygulama kodu-nitrat kirliliği) kaydedilen gelişmeler hakkında sunum yaptı.
İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Babür Mimtaş yaptığı sunumda içme suyu kalitesi ve insan sağlığı ile ilgili durum değerlendirmesi yaptı.
Su Yönetimi Genel Müdürlüğünden Mühendis Ela Doğanay gerçekleştirdiği sunumda Taşkın Yönetim Planı kapsamında il sınırları içerisinde taşkın ve sel baskınlarının önlenmesine yönelik alınan tedbirler ile ilgili gerçekleşmeler ve Kuraklık Yönetim Planları hakkında bilgi verdi.
DSİ 3. Bölge Müdürlüğü Taşkın Kontrol Şube Müdürü Kerim Doğanay İl sınırları içerisinde taşkın ve sel baskınlarının önlenmesine yönelik alınan tedbirler ile ilgili gerçekleşmeler, Yeraltı ve yerüstü su kullanımları, su çekimleri, su transferleri, modern sulama sistemleri yatırımları hakkında sunum gerçekleştirdi.
İl Su Kurulu Toplantısının sonucunda, su kaynaklarının korunması, suyun etkin ve tasarruflu kullanımına yönelik uygulamaların izlenmesi ve değerlendirilmesi konularında yapılacak olan çalışmalarla ilgili olarak kurumlar ortak görüş bildirdi.
İlginizi Çekebilir