© Baykuş Haber

Etleri pişirme yöntemlerine dikkat

BESLENME VE DİYETETİK UZMANI MERVE CEREN SARAY KURBAN BAYRAMI GÜNLERİNDEKİ BESLENMEYE İLİŞKİN UYARILARDA BULUNDU. DİYETİSYEN MERVE CEREN SARAY, “YENİ KESİLEN HAYVAN ETİ, BEKLETİLMEDEN TÜKETİLDİĞİNDE ETİN SERTLİĞİ SİNDİRİMDE GÜÇLÜK OLUŞTURMAKTADIR. ÖZELLİKLE HAZIMSIZLIK, ŞİŞKİNLİK GİBİ MİDE RAHATSIZLIKLARINA SAHİP OLAN HASTALAR ETİ 24 SAAT BEKLETMEDEN KESİNLİKLE TÜKETMEMELİDİR” DEDİ.

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Merve Ceren Saray, Kurban Bayramı döneminde dikkat edilmesi gereken beslenme konularında uyarılarda bulundu. Saray, yeni kesilen hayvan etinin hemen tüketilmesinin sindirim sorunlarına neden olabileceğini belirtirken, özellikle hazımsızlık veya şişkinlik gibi mide rahatsızlıkları olan kişilerin eti 24 saat bekletmeleri gerektiğini vurguladı.

Bayramların, bol et, tatlı ve atıştırmalık şekerlerin tüketildiği dönemler olduğuna dikkat çeken Saray, bu süreçte sağlıklı beslenmenin önemini vurguladı. Kronik hastalıkları olan kişilerin ve yüksek risk taşıyan grupların (çocuklar ve yaşlılar) bu dönemde özellikle dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.

Kırmızı et ve tatlı tüketimine de değinen Saray, bu konuda porsiyon kontrolünün sağlanması, dengeli besin tercihlerine dikkat edilmesi ve öğünlerde yiyecek seçimlerine özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, kesilen etlerin 24 saat bekletilmesi ve porsiyonlara ayrılmasının hem sağlık açısından hem de porsiyon kontrolü açısından önemli olduğunu belirtti.

Beslenme uzmanı, etlerin pişirme yöntemlerinin ızgara, haşlama veya fırınlama gibi sağlıklı yöntemlerle yapılmasını önerirken, kızartma veya kavurma gibi yağlı yöntemlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yanında glisemik indeksi yüksek olan pirinç veya patates gibi karbonhidrat içeriği yüksek yiyeceklerden kaçınılması veya az miktarlarda tüketilmesinin kilo kontrolü açısından önemli olduğunu sözlerine ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER