© Baykuş Haber

Ev sahipleri ve kiracılar arasında tahliye davaları artıyor

Konut kiralarındaki yüksek artışlar, ev sahipleri ile kiracılar arasında anlaşmazlıklara neden oluyor. Uzmanlar, fahiş kira artışlarının önlenmesi için caydırıcı cezaların ve denetimlerin artırılması gerektiğini vurguluyor.

Konut kiralarındaki yüksek artışlar, özellikle son bir yılda büyük bir sorun haline geldi. Enflasyonun etkisiyle kira bedelleri hızla yükseldi. Ancak, yasal olarak yüzde 25 kira artış sınırının üzerinde zam yapmak mümkün değil. Bu nedenle bazı ev sahipleri, yüzde 25 sınırını aşan taleplerini kabul ettiremeyince kiracılarını tahliye etmeye yöneliyorlar. Bu durum da tahliye davalarının artmasına neden oluyor.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkan Yardımcısı Mustafa Koçak, yüzde 25 kira artış sınırının pek uygulanmadığını ve bu nedenle tahliye davalarının arttığını belirtiyor. Koçak, caydırıcı cezaların ve yeni düzenlemelerin, fahiş kira artışlarının önüne geçilmesinde önemli bir rol oynayabileceğini ifade ediyor.

Kira artışlarının yüksek olmasının birçok sebebi bulunuyor. Bunlar arasında enflasyonun etkisi, göç nedeniyle talebin artması, deprem sonrası konut ihtiyacının artması ve nüfus artışı gibi faktörler yer alıyor. Ayrıca, satılık konut fiyatlarının yükselmesi ve krediye ulaşmanın zorlaşması da insanları kiralık evlere yönlendiriyor ve bu da kira fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.

Kiracıların tahliyesi konusunda da denetimlerin artırılması gerektiğini vurgulayan Koçak, kiracıların tahliye gerekçelerinin denetlenmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, kiracının yeniden kiralamada da fiyatlara sınırlama getirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Bu tür önlemler alındığında, kira fiyatlarının normalleşmesinin mümkün olabileceğini söylüyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER