© Baykuş Haber

Evliya Çelebinin övgüyle bahsettiği alanda 3 bin yıldır su ekip tuz üretiyorlar

EVLİYA ÇELEBİ'NİN ÖVGÜYLE BAHSETTİĞİ ALANDA 3 BİN YILDIR SU EKİP TUZ ÜRETİYORLAR

Erzincan'ın Kemah ilçesindeki tesisler, 3 bin yıllık gelenekleri yaşatarak sera görünümlü havuzlara su ekerek tuz üretimine devam ediyor. Kemah ilçesine bağlı Kömür köyünde bulunan 455 yıllık tuz ocağı, geleneksel yöntemlerle tuz üretimini sürdürüyor. Havaların ısınmasıyla birlikte bu tarihi tuz ocaklarına bereket geliyor.

Kömür köyündeki tuz ocağı, yıllarca Tuz İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından işletildikten sonra özelleştirildi, ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin tuz ihtiyacını karşılıyor. Bu tuz ocağında, Osmanlı döneminde Ermeniler tarafından işletilen ve 100 metre derinlikteki tünellerden gelen tuzlu suyun 150'yi aşkın gölette bekletilmesiyle üretim yapılıyor. Su buharlaştıktan sonra, işçilerin yardımıyla havuzlarda kalan tuzlar toplanıyor. Tarihçesi 455 yıl öncesine dayanan bu tuz ocağı, yaklaşık 250 bin metrekarelik bir arazi üzerine kurulmuş durumda. Havaların ısınmasıyla birlikte tuz üretimi de artıyor.

İşçilerin emeğiyle üretilen Kemah tuzu, Doğu Anadolu ve çevredeki birçok ilin yanı sıra İstanbul, Bursa, Ankara, Erzurum, Trabzon ve İzmir gibi şehirlerde satışa sunuluyor. Bu bölgede uzun yıllardır üretilen ve lezzetinin yanı sıra gıda ürünlerinin raf ömrünü uzatmada kullanılan Kemah tuzu, Doğu Anadolu'da peynirciler, yaylacılar ve salamuracılar tarafından tercih ediliyor.

Tesis sahibi Metin Tanrıkulu, Kemah tuzunun kaliteli olduğunu belirterek, içinde ağır metaller barındırmadığını ve hiçbir kimyasal katkı içermediğini söyledi. Ayrıca, bu doğal ürünün, kaynağından suyla eriyerek geldiği ve güneş sıcaklığı ile buharlaştırılarak yeniden kristalleştirildiği için kalitesini koruduğunu belirtti. Üretimin haziran ayı ortasından eylül ayı ortasına kadar sürdüğünü ve kısa sürede Erzincan ve çevresinin tuz ihtiyacını karşıladığını da ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER