© Baykuş Haber

Eyüpsultan’da tarihi mezarlığı defineciler talan etti iddiası

Gökçe KARAKÖSE, Ömer HASAR / İSTANBUL, (DHA)- İstanbul’un tarihi mezarlıklarından Eyüpsultan Mezarlığı, yine definecilerin hedefi olduğu öne sürüldü. Servet-i Fünun dönemi yazarlarından Ahmet Şuayib’in demir parmaklıklarla çevrili kabri, paramparça edildi. Tarih araştırmacısı Hüseyin Kala, ”Kesinlikle tarihi mezarlıklara tepeden izlenebilen kameralar konup, ekipler tarafından devamlı izlenmesi gerekli” dedi.  

İstanbul'un tarihi mezarlıklarından Eyüpsultan Mezarlığı, maalesef definecilerin hedefi olduğu iddia ediliyor. Servet-i Fünun Dönemi yazarlarından Ahmet Şuayib'in demir parmaklıklarla çevrili kabri, tahrip edilmiş durumda. Mezarlığın ne zaman bu şekilde zarar gördüğü tam olarak bilinmiyor ancak eski görünümünden neredeyse hiçbir iz kalmamış. Lahit tipi mezarda kemikler dahi yüzeye çıkmış. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Miras ekipleri şu anda restorasyon çalışmalarını sürdürüyor ve yazarın mezarının onarılacağı belirtiliyor.

Tarih araştırmacısı Hüseyin Kala, bu durumu şu sözlerle değerlendirdi: "Eyüp’te Pierre Loti tepesinde gezerken Servet-i Fünun Dönemi yazarlarından birinin mezar taşının kırıldığını, mezarının harap edildiğini ve parçalandığını gördüm. Bununla ilgili gerekli yerlere bilgi verdik. Burada asıl problem definecilerin Müslüman mezarlarını açmaları. Müslüman mezarlarında herhangi bir şey bulamazlar. Buraya boşuna gelip mezar taşlarını tahrip ediyorlar."

Kala, bu tür sorunların önüne geçmek için belediyelerin ve yetkililerin tarihi mezarlıklara kamera yerleştirmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, mezarlıkların gece tahrip edilmesini engellemek amacıyla kameraların konması ve düzenli olarak izlenmesi gerektiğini belirtti. Tarihi mezarlıkların sahipsiz ve pek fazla ziyaret edilmeyen yerler olduğunu, bu nedenle koruma önlemlerinin artırılması gerektiğini ifade etti. Gençlerin mezarlıkları ziyaret etmesi ve tarihi değerlere sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Kala, bu tür yerlerin gençler tarafından keşfedilmesinin önemli olduğunu söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER