Fatih Sultan Mehmet ve İstanbulun fethi
Haberde insanTÜRK DÜNYASI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRÜ (TÜDAM) PROF. DR. HAŞİM ŞAHİN
İstanbul'un fethinin 570. yıldönümü vesilesiyle Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Haşim Şahin, bir podcast programında önemli açıklamalarda bulundu ve Fatih Sultan Mehmet ile İstanbul'un fethi hakkında değerli bilgiler paylaştı.
Prof. Dr. Şahin, bu tarihi olayın öncesine odaklanarak, "Bir Fatih ortaya çıkıyorsa bir gün de ortaya çıkmıyor" dedi ve Fatih Sultan Mehmet'in yetiştiği dönemde Anadolu kültür mirasının ve İslam dünyasının önemli bir etkisi olduğunu vurguladı. Anadolu'nun, Osmanlı Devleti'nin doğuşunda büyük bir rol oynadığını ve bu coğrafyanın Osmanlı medeniyetinin temelini oluşturduğunu belirtti.
Prof. Dr. Şahin ayrıca, Fatih Sultan Mehmet'in babası Sultan 2. Murat'ın âlim dostlarıyla yakın ilişkisi olduğunu ve bu dönemde Edirne ve Bursa'nın ilim merkezleri haline geldiğini açıkladı. Fatih Sultan Mehmet'in hem Batı hem de Doğu kültürlerini incelediğini ve sentezlediğini belirterek, Osmanlı Devleti'nin bu dönemde hem Doğu hem de Batı'nın bilgi ve kültürünü bir araya getirerek büyük bir ilim ve irfan merkezi haline geldiğini ifade etti.
İstanbul'un fethi sonrasında camiye dönüştürülen kiliselerin yanı sıra birçok medresenin açıldığını ve İslam geleneğinde camilerin önemli eğitim kurumları olduğunu açıklayan Prof. Dr. Şahin, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethederek kendi kültürünün ve medeniyetinin üstüne yeni bir miras inşa ettiğini belirtti. Ayrıca, şehirdeki Hristiyan nüfusu uzaklaştırmak istemeyen Fatih'in sanatkarları ve zanaatkarları da desteklediğini ve böylece İstanbul'u yeniden bir medeniyet merkezi haline getirdiğini söyledi.
İlginizi Çekebilir