© Baykuş Haber

Fındık atığında üretim

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL ATIKLARIN ENDÜSTRİYE GERİ KAZANIMI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ FINDIĞIN ATIĞINI DEĞERLENDİREREK MANTAR ÜRETİMİ YAPIYOR.

DÜZCE - Düzce Üniversitesi Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜTAGAM), fındık atıklarını değerlendirerek Reishi mantarı üretiyor. Her yıl gerçekleştirdiği tıbbi ve yenilebilir mantar hasadında bu yıl Reishi mantarı üreten merkez, Düzce Valisi Cevdet Atay ve üniversite yöneticileri tarafından hasat edildi.

DÜTAGAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Çağlar Akçay, merkezin bölgede tarımsal faaliyetler sonucu ortaya çıkan atıkları yüksek katma değerli ürünlere dönüştürdüğünü belirtti. Bu projenin özellikle fındık atıklarının değerlendirilmesine odaklandığını açıklayan Akçay, fındık dalı ve zürufundan mantar üretimi yaparak patent başvurusu yaptıklarını ifade etti. Ülkede fındık hasadı sonrası büyük miktarda atık çıktığına dikkat çeken Akçay, bu atıkların genellikle yakılarak bertaraf edildiğini söyledi. DÜTAGAM olarak bu atıkları değerlendirmek suretiyle bölgedeki çiftçilere katma değeri yüksek ürünler sunmayı hedeflediklerini dile getirdi.

DÜTAGAM Müdürü Prof. Dr. Süleyman Korkut ise üniversitenin 2016 yılında Çevre ve Sağlık Alanında İhtisaslaşan Üniversite olarak ilan edildiğini ve merkezlerinin bu çerçevede kurulduğunu belirtti. Merkezin tarımsal atıklardan tıbbi ve yenilebilir mantar üretimi yanı sıra tarımsal kompost gübre ve malç üretimi yaptığını söyleyen Korkut, bölgeye örnek olmayı amaçladıklarını ifade etti.

Düzce Valisi Cevdet Atay, yapılan çalışmaların verimli ve faydalı olduğunu vurgulayarak emeği geçenlere teşekkür etti. Etkinlik sonunda Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir tarafından Vali Cevdet Atay’a tıbbi Reishi ve Shiitake mantar tozu gibi ürünlerin bulunduğu bir hediye paketi takdim edildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER