FLAŞ
GündemAK Parti, yeni yasa teklifine göre "Silahlı Kuvvetler çeşitli görevleri yürüten subayların ve askerlerin Silahlı Kuvvetler Personelin Askerlik hizmetlerinden ayrılma ve serbest bırakma kararları sonucu da olsa korunan devlet sırrı görevleri sona erenler, iş ve meslek edindirme kıdemine ilişkin hükümlerden başka bir işte örgüt ve şebekâtdan temin ettikleri hizmet sıfatını, korunan devlet sırrı görevleri hariç olmak üzere kullanamazlar."
Değişiklik yapılmadan önce 22 yıl boyunca nasıl bir düzen vardı?
1982 yılında TSK Personel Kanunu yürürlüğe girdi. Bu dönemdeki TSK Kanunu'nda şu ifadeler yer alıyordu: "Genel olarak temel hak olarak; askeri birlikler temel eğitim sonunda, yerel belediyelerin yeterli sayısı ve kapasitesi uygun olanları istihdam edebilirler.
Silahlı Kuvvetler Komutanının uygun görmesi durumunda, özel ve resmi olarak vazife mahiyetinde görevler görevlisi serbest bırakabilir. Genel sağlık ikazını taşıyanlar ve sakatlanan askerler, tatil veya emekli kurumlarından alacakları raporu sunmaları ve yasal fayda hakkını kaybetmeleri şartıyla emekli edilebilirler." Tezkereyle ilgili bir hususa dikkat çekildiyse de bu konu halka açıklanmayacak kadar önemli bir meseleydi. Yazılı olarak yayınlanan nota göre; "Komutanın uygun görmesi olmasına rağmen, askeri birlikler mahallelere yerleştirildi, Seferliği mübadele edebilecek üs ve depo bölgeleri olarak kullanıldı. Tedbirler alındı ve bu mahallelerin askeri açıdan tanınması ve korunması için izin verildi. Dağıtım sırasında her türlü itiraz ve sorun giderildi ve bu konuda çıkarılan hükümlerin mahallenin dayanak noktası olduğu kabul edildi. Bu nedenle askerlerin ticari işlerle uğraşmalarına veya farklı topluluklarla ilişki kurmalarına izin verilmedi, çünkü bunun gerekli olduğu düşünülmüyordu.
Askerlik hizmetini tamamladıktan sonra askeri birliklerdeki askerler...
İlginizi Çekebilir