© Baykuş Haber

Fransada şiddet olayları sürüyor: 667 kişi gözaltında

FRANSA'NIN BAŞKENTİ PARİS'İN NANTERRE BANLİYÖSÜNDE POLİSİN AFRİKA KÖKENLİ BİR GENCİ ÖLDÜRMESİNİN ARDINDAN SALI GÜNÜ BAŞLAYARAK ŞİDDET OLAYLARINA DÖNÜŞEN GÖSTERİLER GECE BOYU DEVAM ETTİ. ARAÇLAR, KAMU BİNALARI VE DÜKKANLAR ATEŞE VERİLİRKEN, BAZI MAĞAZALAR YAĞMALANDI. ŞU ANA KADAR 667 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI.

Fransa'nın başkenti Paris'in Nanterre banliyösünde polisin, 17 yaşındaki Afrika kökenli Nael M.'yi öldürmesinin ardından salı günü başlayarak şiddet olaylarına dönüşen gösteriler, gece boyu devam etti. Araçlar, kamu binaları ve dükkanlar ateşe verilirken, bazı mağazalar yağmalandı. Bu süreçte şu ana kadar 667 kişi gözaltına alındı.

Paris'in Nanterre banliyösünde yaşanan bu olay, şiddetli protestolara yol açtı. Gösterilerin üçüncü gecesinde başkent Paris, kuzeydeki Lille, güneydeki Marsilya ve diğer kentlerdeki göstericiler kamu binalarını, dükkanları, ATM'leri ve araçları ateşe verdi, bazı mağazaları yağmaladı. Clichy-sous-Bois banliyösünde ise ilçe meclis binasının girişi ateşe verildi. Göstericiler, Nael M.'nin öldürüldüğü Nanterre'deki binaların duvarlarına "Nael için intikam" yazdılar.

Bu şiddet olaylarını kontrol altına almak için güvenlik güçleri göstericilerle mücadele etti. Polis, kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanırken, göstericiler hava fişekleriyle karşılık verdi. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şiddet olaylarında 667 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise 249 polis ve jandarmanın yaralandığı belirtildi.

Salı günü yaşanan olayda, Nahel M. adlı sürücü polisin "dur" ihtarına uymayarak açılan ateş sonucu hayatını kaybetmiş, vuran polis gözaltına alınmış ve görevden uzaklaştırılmıştı. Bu trajik olayın ardından Paris başta olmak üzere diğer kentlerde gösteriler başlamıştı. İçişleri Bakanı Darmanin, gösterileri kontrol altına almak için Fransa genelinde 40 bin polisin görevlendirileceğini açıklamıştı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER