© Baykuş Haber

Fransadan radyasyon seviyesi nedeniyle iPhone 12 satışlarının durdurulması talimatı

FRANSA’DAN RADYASYON SEVİYESİ NEDENİYLE İPHONE 12 SATIŞLARININ DURDURULMASI TALİMATI

Fransa Ulusal Frekans Ajansı (ANFR), Apple'ın iPhone 12 model telefonlarının Avrupa Birliği'nin telefonlara yönelik belirlediği radyasyon seviyelerini aştığı gerekçesiyle bu telefonların satışını durdurma kararı aldı. Aynı zamanda Fransa Dijital Geçiş ve Telekomünikasyon Bakanı Jean-Noel Barrot, Apple'a bu modeldeki sorunu çözmek için 2 hafta süre verdi.

ANFR tarafından yapılan açıklamada, iPhone 12'nin vücutla teması simüle edilen testler sırasında kilogram başına 5,74 watt Özgül Emilim Oranı (SAR) değeri ölçüldüğü ve AB standartlarının kilogram başına 4,0 watt'lık SAR değerini gerektirdiği belirtildi. Ancak, telefonun normal bir şekilde kullanıldığında bu standartları karşıladığı ifade edildi.

ANFR, iPhone 12 modelinin artık satışta olmadığını kontrol etmek için Apple mağazalarına ve diğer distribütörlere temsilciler göndereceğini ve gerektiğinde tüketiciye satılan iPhone 12'leri geri çağırmak için adımlar atabileceğini açıkladı.

Apple ise konuyla ilgili itirazda bulunarak 2020'de piyasaya sürülen iPhone 12 modelinin uluslararası kuruluşlar tarafından onaylandığını ve radyasyon standartlarına uygun olduğunu savundu. Apple, sorunu çözmek için ilgili tüm kurallara uygunluğunu gösteren laboratuvar sonuçlarını ANFR'ye sundu.

Fransa Dijital Geçiş ve Telekomünikasyon Bakanı Jean-Noel Barrot ise Apple'ın sorunu yazılım güncellemesi yaparak çözebileceğini belirtti ve Apple'ın 2 hafta içinde yanıt vermesini beklediğini söyledi. Ayrıca, bu kararın diğer Avrupa Birliği üye ülkelerine de iletilerek benzer işlemlerin başlatılması mümkün hale gelebilir.

Almanya Federal Ağ Ajansı (BNetzA) da benzer bir işlemi başlatma ihtimalini değerlendirdi, İspanyol Tüketiciler ve Kullanıcılar Organizasyonu (OCU) ise İspanyol yetkilileri iPhone 12 satışlarını durdurmaya çağırdı.

Radyasyonun insan sağlığına etkileri konusunda yürütülen çalışmalar ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre şu ana kadar cep telefonu kullanımının sağlık üzerinde olumsuz bir etkisi tespit edilmedi. Bu nedenle, ANFR'nin bulguları farklılık gösterebilir çünkü testlerde cihaz ile kullanıcı arasındaki tekstil katmanlarının olmadığı bir yöntem kullanıldı.

Apple, yeni iPhone 15 modelini tanıtmıştı. 2020 yılında Avrupa'da 50 milyondan fazla iPhone satarak yaklaşık 95 milyar dolar gelir elde etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER