© Baykuş Haber

Gastronomi öğrencileri Kastamonu’nun yerel üreticileri ile bir araya geldi

İSTANBUL,(DHA)- ‘Kastamonu Mutfağı Akademide’ organizasyonu kapsamında gastronomi öğrencileri ile Kastamonu’nun yerel üreticileri bir araya geldi. İstanbul Kent Üniversitesi ve Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi iş birliği ile düzenlenen akademide öğrencilere özel çeşitli atölyeler düzenlendi. Ayrıca Kastamonulu ustalar mutfakta öğrencilerle bir araya geldi, yöresel tarif ve teknikleri uygulamalı olarak gösterdi. Kastamonu’nun doğal, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkarak bölgenin gelişimine katkı sunmak amacıyla Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi ve Kent Üniversitesinin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü iş birliğiyle ‘Kastamonu Mutfağı Akademide’ organizasyonu düzenlendi. Kastamonu mutfağını ve coğrafi işaretli ürünlerinin üniversitenin gastronomi bölümleri ile buluşturulduğu proje, 10-11 Kasım tarihlerinde devam edecek. ÜRYANİ ERİĞİ, MOR SARIMSAK GİBİ ÜRÜNLER SERGİLENİYOR Organizasyonun ilk gününde, Kastamonulu ustalar ve üreticiler, bölgeye ait yemekleri, teknikleri ve ürünleri anlatmak üzere öğrencilerle bir araya geldi. Türkiye’nin 4’üncü yeryüzü pazarı olan ‘Slow Food Kastamonu Yeryüzü Pazarı’ katılımcıları ve Kastamonu mutfağını temsil eden markalar üniversitede 2 gün boyunca bir festival havasında Kastamonu’ya özel üryani eriği, mor sarımsak gibi ürünlerini sergiliyor. ZİYARETÇİLERE ÖZEL PANELLER DÜZENLENDİ Ayrıca ‘Coğrafi İşaretli ve Slow Food Nuhun Ambarı Listesinde Yer Alan Ürünlerin Yöresel Mutfakların Gelişimine Katkıları’, ‘Yöresel Mutfakların Nihai Tüketiciye Ulaşmasında Standardizasyon; Yöresel Lokantaların Sürdürülebilirliği’ konulu paneller de düzenlendi.  Üniversitenin bahçesinde açılan ‘Slow Food Kastamonu Yeryüzü Pazarı’ ise 2 gün sürecek. “KARA ÇORBA, EKŞİLİ PİLAV VE KASTAMONU SİMİDİ OLAN TİRİT İLE YAPILAN İNOVATİF BİR SUNUM YAPTIK” İstanbul Kent Üniversitesi Gastronomi Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Burak Mil, “Burada Gastronomi Mutfak Sanatları bölümü olarak 10 Kasım’da 3 workshop yapıldı. Bunlardan bir tanesinin konusu da yöresel Kastamonu ürünlerini kapsıyordu. Bunlar; kara çorba, ekşili pilav ve Kastamonu simidi olan tirit ile yapılan inovatif bir sunumdu. 11 Kasım’da tam gün ‘yeryüzü pazarı’ etkinlikleri devam edecek. Bunu bir panayır gibi düşünebilirsiniz. Yöresel üreticilerin yer aldığı tanıtıma, insanların deneme ve tadım etkinliklerine katılabildiği ve ayrıca tercih ettiği ürünleri satın alabilecekleri bir pazar” açıklamasını yaptı. “KASTAMONU ÜRÜNLERİNİ MUTFAKTA İLK DEFA DENEME ŞANSI BULDUK” 2019’da bölümlerini kurduklarını belirten Prof. Dr. Mil, “O günden beri haftada ortalama 40 saatin üzerinde uygulama dersleri yapıyoruz. Daha öncesinde sivil toplum örgütleriyle buna benzer birtakım organizasyonları yapmıştık. Fakat bugüne kadar yapılanların hepsinden daha detaylı bir etkinlik oldu. Bu etkinliğin bizim açımızdan 2 önemli unsuru var. Bunlardan bir tanesi; Kastamonu ürünlerini ilk defa deneme şansımız oldu.  Öğrencilerimiz özellikle Kastamonu’dan, yerel üreticilerden gelen ürünleri ilk defa deneyimleme ve bu ürünlerle çalışma fırsatına eriştiler. İkinci olarak da konuları hep akademik olarak ele almaya çalışıyorduk. Ama üreticinin de kendi hassasiyetiyle burada öğrenciyle, öğretim elemanlarıyla bir arada olması, workshopları ortaklaşarak düzenliyor olmaları da öğrencilerimize farklı bir bakış açısı kazandırdığı kanaatindeyim” dedi. “ÖĞRENDİKLERİ YEMEKLERİ ULUSAL VE ULUSLARARASI ÇALIŞTIKLARI MUTFAKLARA TAŞIYACAKLAR” Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi Dönem Başkanı Zeynep Esen ise “Esasında Kastamonu’nun doğal, kültürel güzellikleri içinde farklı çalışmalar yapıyoruz. Kastamonu da Türkiye çapında mutfağı öne çıkan bir ilimiz. Anadolu’nun önemli bir simgesidir. 800’e yakın yemeğimiz var. Bugün burada da farklı bir çalışma yapıyoruz. Panayıra üreticilerimiz, Kastamonu Yeryüzü Pazarından doğal organik ürünleriyle geldiler. Aynı zamanda öğrencilerle Kastamonu lezzetlerini mutfakta inovatif olarak çalışıyoruz.  Genç çocuklar öğrendikleri bu yemekleri ulusal ve uluslararası anlamda ileride çalıştıkları mutfaklara taşıyacaklar. Belki de bu, ürün satışından çok daha önemli. Burada; taşköprü sarımsağımız, alternatif siyah sarımsak var. Mantarımız, siyez bulgurumuz, pastırmamız var. Tüm bu ürünlerle yapılan farklı alternatif yemeklerimiz var” şeklinde konuştu.    

İSTANBUL,(DHA)- ‘Kastamonu Mutfağı Akademide’ organizasyonu kapsamında gastronomi öğrencileri ile Kastamonu’nun yerel üreticileri bir araya geldi. İstanbul Kent Üniversitesi ve Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi iş birliği ile düzenlenen akademide öğrencilere özel çeşitli atölyeler düzenlendi. Ayrıca Kastamonulu ustalar mutfakta öğrencilerle bir araya geldi, yöresel tarif ve teknikleri uygulamalı olarak gösterdi.

Kastamonu’nun doğal, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkarak bölgenin gelişimine katkı sunmak amacıyla Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi ve Kent Üniversitesinin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü iş birliğiyle ‘Kastamonu Mutfağı Akademide’ organizasyonu düzenlendi. Kastamonu mutfağını ve coğrafi işaretli ürünlerinin üniversitenin gastronomi bölümleri ile buluşturulduğu proje, 10-11 Kasım tarihlerinde devam edecek.

ÜRYANİ ERİĞİ, MOR SARIMSAK GİBİ ÜRÜNLER SERGİLENİYOR

Organizasyonun ilk gününde, Kastamonulu ustalar ve üreticiler, bölgeye ait yemekleri, teknikleri ve ürünleri anlatmak üzere öğrencilerle bir araya geldi. Türkiye’nin 4’üncü yeryüzü pazarı olan ‘Slow Food Kastamonu Yeryüzü Pazarı’ katılımcıları ve Kastamonu mutfağını temsil eden markalar üniversitede 2 gün boyunca bir festival havasında Kastamonu’ya özel üryani eriği, mor sarımsak gibi ürünlerini sergiliyor.

ZİYARETÇİLERE ÖZEL PANELLER DÜZENLENDİ

Ayrıca ‘Coğrafi İşaretli ve Slow Food Nuhun Ambarı Listesinde Yer Alan Ürünlerin Yöresel Mutfakların Gelişimine Katkıları’, ‘Yöresel Mutfakların Nihai Tüketiciye Ulaşmasında Standardizasyon; Yöresel Lokantaların Sürdürülebilirliği’ konulu paneller de düzenlendi.  Üniversitenin bahçesinde açılan ‘Slow Food Kastamonu Yeryüzü Pazarı’ ise 2 gün sürecek.

“KARA ÇORBA, EKŞİLİ PİLAV VE KASTAMONU SİMİDİ OLAN TİRİT İLE YAPILAN İNOVATİF BİR SUNUM YAPTIK”

İstanbul Kent Üniversitesi Gastronomi Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Burak Mil, “Burada Gastronomi Mutfak Sanatları bölümü olarak 10 Kasım’da 3 workshop yapıldı. Bunlardan bir tanesinin konusu da yöresel Kastamonu ürünlerini kapsıyordu. Bunlar; kara çorba, ekşili pilav ve Kastamonu simidi olan tirit ile yapılan inovatif bir sunumdu. 11 Kasım’da tam gün ‘yeryüzü pazarı’ etkinlikleri devam edecek. Bunu bir panayır gibi düşünebilirsiniz. Yöresel üreticilerin yer aldığı tanıtıma, insanların deneme ve tadım etkinliklerine katılabildiği ve ayrıca tercih ettiği ürünleri satın alabilecekleri bir pazar” açıklamasını yaptı.

“KASTAMONU ÜRÜNLERİNİ MUTFAKTA İLK DEFA DENEME ŞANSI BULDUK”

2019’da bölümlerini kurduklarını belirten Prof. Dr. Mil, “O günden beri haftada ortalama 40 saatin üzerinde uygulama dersleri yapıyoruz. Daha öncesinde sivil toplum örgütleriyle buna benzer birtakım organizasyonları yapmıştık. Fakat bugüne kadar yapılanların hepsinden daha detaylı bir etkinlik oldu. Bu etkinliğin bizim açımızdan 2 önemli unsuru var. Bunlardan bir tanesi; Kastamonu ürünlerini ilk defa deneme şansımız oldu.  Öğrencilerimiz özellikle Kastamonu'dan, yerel üreticilerden gelen ürünleri ilk defa deneyimleme ve bu ürünlerle çalışma fırsatına eriştiler. İkinci olarak da konuları hep akademik olarak ele almaya çalışıyorduk. Ama üreticinin de kendi hassasiyetiyle burada öğrenciyle, öğretim elemanlarıyla bir arada olması, workshopları ortaklaşarak düzenliyor olmaları da öğrencilerimize farklı bir bakış açısı kazandırdığı kanaatindeyim” dedi.

“ÖĞRENDİKLERİ YEMEKLERİ ULUSAL VE ULUSLARARASI ÇALIŞTIKLARI MUTFAKLARA TAŞIYACAKLAR”

Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi Dönem Başkanı Zeynep Esen ise “Esasında Kastamonu'nun doğal, kültürel güzellikleri içinde farklı çalışmalar yapıyoruz. Kastamonu da Türkiye çapında mutfağı öne çıkan bir ilimiz. Anadolu'nun önemli bir simgesidir. 800’e yakın yemeğimiz var. Bugün burada da farklı bir çalışma yapıyoruz. Panayıra üreticilerimiz, Kastamonu Yeryüzü Pazarından doğal organik ürünleriyle geldiler. Aynı zamanda öğrencilerle Kastamonu lezzetlerini mutfakta inovatif olarak çalışıyoruz.  Genç çocuklar öğrendikleri bu yemekleri ulusal ve uluslararası anlamda ileride çalıştıkları mutfaklara taşıyacaklar. Belki de bu, ürün satışından çok daha önemli. Burada; taşköprü sarımsağımız, alternatif siyah sarımsak var. Mantarımız, siyez bulgurumuz, pastırmamız var. Tüm bu ürünlerle yapılan farklı alternatif yemeklerimiz var” şeklinde konuştu.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER