© Baykuş Haber

Gaziantepin eşsiz lezzeti beyran

DÜNYA MUTFAKLARI ARASINDA YER ALAN BEYRAN, GAZİANTEP’İN TARİHİ VE YÖRESEL YEMEKLERİNDEN BİRİ OLARAK HER SEZON TÜKETİLMEYE DEVAM EDİYOR.

Gaziantep'in eşsiz lezzeti olan beyran, UNESCO tarafından 2017 yılında tescillenerek şehrin gurur kaynaklarından biri olmaya devam ediyor. Beyran, 500 yıllık bir geçmişe sahip olup, özellikle Gaziantep'te her mevsim tercih edilen bir lezzet olarak öne çıkıyor. Beyran, özenle hazırlanan et ve kemik suyunun yaklaşık 9 saat boyunca kaynatılmasıyla elde edilir ve yüksek ateşte pişirilerek servis edilir.

Beyran ustası Uğur Dertli, Gaziantep Gastronomi Festivali gibi etkinliklerde beyranın büyük ilgi gördüğünü ve farklı şehirlerden ve ülkelerden gelen misafirlerin bu lezzeti tatmak istediklerini söyledi.

Son yıllarda beyranın Gaziantep kültüründe farklılaştığını belirten Dertli, önceden sadece kahvaltılarda tüketilen beyranın yaklaşık 15 yıl önce sabah ve akşam yemeği olarak da tercih edilmeye başlandığını ifade etti. Ayrıca, düzenlenen festivallerle beyranın daha da popüler hale geldiğini belirtti.

Beyranın zorlu bir hazırlık sürecinden geçtiğini açıklayan Dertli, içerisinde kullanılan etin 9 saat kemik suyunda kaynatıldığını ve baharatlarla zenginleştirildiğini söyledi. Beyranın, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından yoğun ilgi gördüğünü belirten Dertli, ilk defa tadanların yemeğin acılı olduğunu dile getirdiğini ve daha az acılı istediklerini söyledi. Beyran ustalarının müşterilerinin taleplerine göre yemeği hazırladığını da ekledi.

Beyranın, çorba olarak değil zahmetli ve emek isteyen bir yemek olduğunu vurgulayan Dertli, dışarıdan gelen misafirlerin genellikle çorba olarak algıladığını ancak aslında bu yemeğin oldukça özel bir lezzet olduğunu belirtti. Ayrıca, malzeme fiyatlarının artması nedeniyle beyranın fiyatında da artış olduğunu ifade etti. Geçen yıl 75 TL olan beyranın fiyatının şu anda 115 TL olduğunu açıklayan Dertli, bunun işçilik ve malzeme maliyetlerine bağlı olduğunu söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER