© Baykuş Haber

Gebelik döneminde fazla kilolar size ve sağlığınıza yük olmasın

GEBELİKTE YETERLİ KİLO ALIMININ, BEBEĞİN SAĞLIKLI GELİŞİMİ VE ANNE ADAYININ SORUNSUZ BİR HAMİLELİK DÖNEMİ GEÇİRMESİ AÇISINDAN OLDUKÇA ÖNEMLİ OLDUĞUNU BELİRTEN KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMANI OP. DR. TUĞBA SEKMENLİ TURSUN, HAMİLELİKTE ZORUNLU KİLO ALIMININ 8 KİLOGRAM OLDUĞUNU, SON 10 YILDA GEBELİKTE AŞIRI KİLO ALIMI VE İRİ BEBEK DOĞUMLARININ ARTIŞINA DİKKAT ÇEKTİ.

Gebelikte yeterli kilo alımının, bebeğin sağlıklı gelişimi ve anne adayının sorunsuz bir hamilelik dönemi geçirmesi açısından oldukça önemli olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, hamilelikte zorunlu kilo alımının 8 kilogram olduğunu, son 10 yılda gebelikte aşırı kilo alımı ve iri bebek doğumlarının artışına dikkat çekti.


Gebelikte aşırı kilo almak, hem anne hem de bebek açısından pek çok soruna neden olabiliyor. Medicana Konya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, hamileliğin doğasında kilo alımının olduğunu ancak aşırı kilo artışının ciddi sağlık risklerine yol açabileceğini belirtti.



"İlk 3 aydan sonra kilo alımı başlar"


İlk 3 aydan sonra kilo alımının başladığını kaydeden Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, hamilelik döneminde belli bir oranda kilo almanın normal sayıldığını vurgulayarak, “İlk 3 aydan sonra kanda artan HPL (human plasental laktojen) hormonu etkisiyle iştah artar ve hamilelikte kilo alımı başlar. Hamilelik sırasında zorunlu kilo alımı yaklaşık 8 kg olup, fetüs, plasenta, amniyotik sıvı hacmi ve maternal dokular (rahim, meme, artan kan hacmi) kilo artışının ana sebebidir. Gebelik öncesi vücut kitle endeksi (BMI) 30kg / m2 üstünde olanların, yani obezite tanısı almış olan grupta gebelikte kilo alımı 6-9 kiloyu aşmamalıdır. İlk 3 aydan sonra kanda artan HPL (human plasental laktojen) hormonu etkisiyle iştah artar ve hamilelikte kilo alımı başlar” dedi.



"Gebelik diyabeti, hipertansiyon ve iri bebek riski artar"


Gebelik diyabeti, hipertansiyon ve iri bebek riskinin arttığının altını çizen Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, fazla kilo alımından dolayı görülme sıklığı artan riskleri şöyle sıraladı: “Gebelik diyabeti, gebelik ile ilişkili hipertansiyon, artmış sezaryen doğum oranları, doğumsal anomaliler, ölü doğum, anormal fetal büyüme (iri bebek) gibi olumsuz fetal etkiler, artmış kardiyovasküler hastalık riski, artmış metabolik sendrom riski, doğan bebekte artmış mekonyum aspirasyon sendromu (bebeğin kakasını yutması), yenidoğan bebekte artmış hipoglisemi ve düşük APGAR skorlu bebek doğurma riski, artmış gebelik krampları ve ciltte gebelik laserasyonları (çatlakları) riski.”



“Her gün yarım saat düzenli egzersiz yapılmalı”


Rahat bir hamilelik süreci için beslenme kadar, anne adaylarının fiziksel aktivitelerinin de önemli olduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, gebelikte her gün yarım saat düzenli egzersiz yapılmasının hem kardiyovasküler hastalık riskini düzenlediğini hem de gestasyonel diyabet riskini azalttığını açıkladı. Op. Dr. Tursun, “Düzenli egzersiz yapan gebelerde hem kilo kontrolü sağlanmakta hem de daha yüksek vajinal doğum oranları görülmektedir. Kilo fazlası olan gruplarda ilk kontrolden itibaren gestasyonel dm için tarama yapılarak riskli grupların tanı alması büyük önem taşır. İdeal kiloda gebe kalmanın yanında gebelikte aylık kilo kontrolü takipleriyle uygun kilo aralığında kalmanın da sağlıklı anne ve sağlıklı bebek kavuşmasında büyük önem taşıdığını söyleyebiliriz” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER