© Baykuş Haber

Geçtiğimiz yıl lisans mezunlarının yüzde 71,7si istihdam edildi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri'ni paylaştı. Buna göre, lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı 2021 yılında yüzde 71,1 iken, bu oran 2022 yılında yüzde 71,7 olarak arttı.

Lisans seviyesinde kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu bölümler özel eğitim öğretmenliği, tıp, elektrik öğretmenliği, elektronik öğretmenliği ve otomotiv öğretmenliği olarak sıralandı.

Uluslararası Standart Eğitim Sınıflaması'na göre lisans seviyesinde kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu alanlar sağlık ve refah, mühendislik, imalat ve inşaat, eğitim, bilişim ve iletişim teknolojileri ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik olarak belirlendi.

Ön lisans mezunları için ise kayıtlı istihdam oranı en yüksek olan bölümler polis meslek eğitimi, elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı, kaynak teknolojisi, metalurji ve endüstriyel kalıpçılık şeklinde sıralandı.

İlk iş bulma süresi incelendiğinde, lisans mezunlarının ortalama süresinin 2021 yılında 13,6 ay iken 2022'de 13,9 ay olduğu görüldü. Ön lisans mezunlarının ise ortalama ilk iş bulma süresi 2021'de 14,8 ay iken 2022'de 15,3 ay olarak hesaplandı.

Ortalama kazanç durumu değerlendirildiğinde, lisans mezunlarının en yüksek kazanç elde ettiği bölümler sırasıyla pilotaj, uçak mühendisliği, matematik mühendisliği, havacılık elektrik ve elektroniği ile uçak bakım ve onarım olarak belirlendi. Ön lisans mezunlarının en yüksek kazanç elde ettiği bölümler ise polis meslek eğitimi, perakende satış ve mağaza yönetimi, uçak teknolojisi, marka iletişimi ile elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı oldu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER