GİBTÜde geniş katılımlı “Yapay Zeka Çağında Birey ve Toplum Çalıştayı” yapıldı
EğitimGİBTÜ’DE GENİŞ KATILIMLI “YAPAY ZEKA ÇAĞINDA BİREY VE TOPLUM ÇALIŞTAYI” YAPILDI
Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, yapay zekânın bireyler ve toplumlar üzerindeki etkilerini ele aldığı önemli bir çalıştaya ev sahipliği yaptı. Çalıştayda, “Yapay Zeka Çağında Birey ve Toplum” konusu mercek altına alındı.
GİBTÜ’nün bilim ve mühendislik alanlarındaki öncü kimliğini, yapay zekâ alanında da sürdürme stratejisine yönelik olarak fikir paylaşımlarının ve değerlendirmelerin yer aldığı çalıştayın açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir, bilim ve tekniğin her alanında gerçekleşen süratli değişimde yapay zekânın üstlendiği güncel rolün altını çizdi. Bedir, yapay zekanın, hayata beklenilenden çok daha erken girdiğini ve tesirlerinin çok hızlıca bütün dünyaya yayılmaya devam ettiğini belirterek, GİBTÜ olarak bu gelişmelere seyirci kalmak istemediklerini vurguladı.
GİBTÜ öğrencileri yoğun ilgi gösterdi
GİBTÜ Konferans Salonu’nda gerçekleşen çalıştaya akademisyenler, araştırmacılar ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. İki oturum şeklinde düzenlenen ve sekiz konuşmacının sunum yaptığı etkinlikte, yapay zekanın farklı alanlardaki güncel uygulamaları ve gelecekteki rolü, bireylerin ve toplumların bu teknolojiye nasıl uyum sağlayabileceği, transhümaniz ve yapay zeka, yapay zekanın kişisel mahremiyet konusundaki etkileri konuları ele alındı. Çalıştayın birinci oturumda Dr. Cenk Deniz Mendi, BİLGEM Yapay Zeka Enstitüsü’nün yapısı ve iş birlikleri hakkında bilgiler paylaştı. Dr. Ruşen Halepmollası ise BİLGEM Bulut Bilişim ve Büyük Veri Araştırma Laboratuvarının geliştirildiği projeler hakkında bilgiler sundu. Prof. Dr. Uğur Cem Hasar, yapay zekanın mikrodalga mühendisliği alanındaki uygulamalarından bahsetti. Diğer taraftan Doç. Dr. Mahsun Aytepe ise yapay zeka açısından transhümanizm ve insanın bütünlüğü sorununu ele aldı. İkinci oturumda, Prof. Dr. Cihan Kaleli yapay zeka çağında kişisel mahremiyeti korumak için alınan önlemleri ve bu konudaki tehditleri sundu. Prof. Dr. Muhammet Kızılgeçit ise zekadan yapay zekâ geçiş sürecindeki insan olmanın serüvenini farklı açılardan ele aldı. Yapay zekanın metin verileri üzerindeki uygulamaları ve bu alandaki gelecek çalışmaları ise Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Umut Salur, tarafından paylaşıldı. Son oturumda ise Doç. Dr. İpek Atik yapay zekanın görüntü işleme alanındaki uygulamalarından bahsetti.
“Yapay zeka bireyi ve toplumu ciddi manada etkiliyor”
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir, açılış konuşmasında yapay zekanın hızla gelişen bir alan olduğunu belirterek, "Bu çalıştay, yapay zekanın bireyler ve toplumlar üzerindeki etkilerini anlamak ve bu teknolojinin farklı alanlardaki uygulamalarının sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını sağlamak için önemli bir platform sunmaktadır" ifadelerini kullandı.
Çalıştay kapsamında, yapay zekanın metin, ses ve görüntü verileri üzerindeki uygulamaları, yapay zekanın mahremiyet konusundaki gelişmeleri, birey ve toplum açısından yapay zekanın önemi ve gelişmeleri değerlendirildi. Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin düzenlediği bu önemli çalıştay, yapay zeka konusundaki farkındalığı artırmak ve bu alandaki tartışmaları teşvik etmek adına önemli bir adım olarak değerlendirildi.
İlginizi Çekebilir