© Baykuş Haber

Gizli tehlike şah damarı tıkanıklığı

GİZLİ İLERLEYEN ŞAH DAMARI HASTALIKLARI KALICI VE GEÇİCİ FELÇ RİSKİ TAŞIYOR. HASTALIKLA İLGİLİ UYARILARDA BULUNAN KALP DAMAR CERRAHİSİ UZMANI PROF. DR. MURAT UĞURLUCAN “ŞAH DAMARI DARLIĞI SİNSİ BİR HASTALIKTIR. DARLIK ERKEN DÖNEMLERDE SEMPTOM GÖSTERMEZ” DEDİ.

Gizli ilerleyen şah damarı hastalıkları, kalıcı ve geçici felç riski taşıyabilir. Konu hakkında uyarılarda bulunan Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Uğurlucan, şah damarı darlığının sinsi bir hastalık olduğunu ve erken dönemlerde semptom göstermediğini vurguluyor.

Şah damarı tıkanıklığı, erken dönemlerde semptom göstermeyen bir hastalıktır. Bu hastalığın ilerlemesi zaman içinde damar sertliğine bağlı olarak meydana gelir. Yüksek tansiyon, sigara içmek, düzensiz beslenmek ve yüksek kolesterol gibi faktörler damar sertliğine sebep olabilir. Ancak, bu daralma hastalığın başlangıç aşamasında belirgin belirtiler göstermez.

Risk faktörleri taşıyan kişiler, tarama testleri ve düzenli doktor kontrolü yapmalıdır. Şah damarlarında darlık ilerledikçe, geçici veya kalıcı felç riski artar. Baş dönmesi, denge kaybı, konuşma problemleri, unutkanlık, kol ve bacaklarda güçsüzlük, ani işitme kaybı gibi semptomları olan kişiler derhal doktora başvurmalıdır.

Şah damarı hastalıkları hakkında konuşan Prof. Dr. Murat Uğurlucan, bu hastalığın özellikle yaşlanmayla ilişkilendirildiğini ve risk faktörlerinin başında aile geçmişi, yüksek tansiyon, sigara içme alışkanlığı, şeker hastalığı, fiziksel aktivitenin yetersizliği ve yüksek kolesterol seviyeleri geldiğini belirtiyor. Özellikle erkeklerin 60 yaşına kadar kadınlara göre daha fazla risk altında olduğunu söylüyor.

Hastalıkla ilgili herhangi bir şikayeti olanların doktor kontrolü yapması gerektiğini vurgulayan Uğurlucan, COVID-19 pandemisi sırasında hastanelerin kapanması ve düzenli kontrollerin ihmal edilmesinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor. Bu nedenle baş dönmesi, denge kaybı, konuşma bozuklukları, unutkanlık gibi semptomları olan kişilerin vakit kaybetmeden doktora başvurması gerektiğini söylüyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER