© Baykuş Haber

Gülabibey Camisinde 5,5 asırdır ezan sesi yükseliyor

GÜLABİBEY CAMİSİ'NDE 5,5 ASIRDIR EZAN SESİ YÜKSELİYOR

Kemah ilçesinde bulunan tarihi Gülabibey Camisi, 569 yıldır ayakta duran ve büyüleyici güzelliği ile görenleri etkileyen bir yapı olarak öne çıkıyor. Osmanlı valilerinden Emir Gülabibey tarafından 1454 yılında ahşap ve taş karışımı bir şekilde inşa edilen bu tarihi cami, ilçenin önemli ibadet merkezlerinden biri olarak hizmet veriyor. Caminin kesme taştan yapılmış 25 metre yüksekliğinde bir minaresi bulunuyor ve farklı tarihlerde yapılmış üç kitabesi cami içinde yer alıyor.

Gülabibey Camii İmam Hatibi Mehmet Hançar, tarihi cami hakkında bilgi vererek, "Vali Gülabibey tarafından 1454 yılında yaptırılan bu camii, 12 direk üzerine ahşap ve taş karışımı olarak inşa edildi. Daha sonra 1837 yılında Çaba beylerinden Hacı Bilal Ağa tarafından avlu kısmı ilave edildi ve cami dikdörtgen şeklini aldı. 90'lı yıllardaki tadilat sırasında avlu kısmı, tarihi dokusuna uygun olarak düzenlendi ve cemaatin hizmetine sunuldu" dedi.

Caminin kitabeleri de tarihi öneme sahip. Birinci kitabe giriş kapısının üzerinde bulunuyor ve caminin Mescidi Aksa misali bir eser olarak inşa edildiğini belirtiyor. İkinci kitabe ise Minare kapısı solunda, giriş kapısının sağında yer alıyor ve Gülabibey'in camiyi yaptırırken işçilere dolgun yevmiye vermesini emrettiğini ancak ustaların işçilere az yevmiye verdiğini belirtiyor. Üçüncü kitabe ise cami ile ilgisi olmayan bir konağın kitabesinin tadilat sırasında kalede bulunması ve getirilmesiyle ilgili.

Gülabibey Camisi, zaman içinde Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan tadilatlarla tarihi dokusunu koruyarak günümüze ulaşmış ve hala ibadetler için kullanılmaya devam ediyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER