Hasat başladı: Taşköprü sarımsağında 25 bin tonluk rekolte bekleniyor
EkonomiAVRUPA BİRLİĞİ’NİN YANI SIRA TÜRKİYE’DE DE COĞRAFİ İŞARETLE TESCİLLİ OLAN VE YAKLAŞIK 23 BİN DEKAR ALANDA ÜRETİMİ YAPILAN TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞINDA 25 BİN TON CİVARINDA REKOLTE BEKLENİYOR.
Aksaray'da, bu yıl 23 bin dekarlık alanda üretilen Taşköprü sarımsağının hasat dönemi başladı. Sarımsak, hem Avrupa Birliği hem de Türkiye'de coğrafi işaret tesciline sahip olan, dünya çapında kalitesi ile bilinen bir ürün olarak öne çıkıyor. Taşköprü'de her yıl yaklaşık 25 bin ton sarımsak rekoltesi bekleniyor. Sarımsak üreticileri, bu yıl fiyatların umut verici olduğunu dile getirdi.
Yaklaşık 40 yıldır sarımsak üretimi yapan Hüsamettin Özel, ata tohumu sarımsakları tercih ettiklerini ve ilaç veya kimyasal gübre kullanmadan hayvan gübresi ve yağmurlama sistemiyle yetiştirdiklerini belirtti. 8 dönüm arazide sarımsak üretimi yaptığını ifade eden Özel, hasat döneminin geldiğini ve verimin iyi olduğunu vurguladı. Ayrıca, Taşköprü sarımsağının özel bir aromaya sahip olduğunu ve dünya genelinde tanındığını sözlerine ekledi.
Aliye Güllü ise 30 yıldır sarımsak yetiştiriciliği yaptığını ve tarlasında hakiki ve organik Taşköprü sarımsağı ürettiğini belirtti. Sarımsakların toplandıktan sonra temizlendiğini ve kurutulduktan sonra satışa sunulduğunu açıkladı. Güllü, bu işte emekçi kadınların da büyük bir rol oynadığını söyledi.
Aynur Ege ise İstanbul'dan Taşköprü'ye ziyaret amaçlı geldiğini ve sarımsak hasadına katılarak ek gelir elde ettiğini ifade etti.
Taşköprü sarımsağı, üretiminde gösterilen özen ve coğrafi işaret tescili ile tanınan, bölgenin önemli bir geçim kaynağı olarak öne çıkıyor.
İlginizi Çekebilir