© Baykuş Haber

Hatayı ziyaret eden Litvanyalı öğrencilerin duygusal anları

HATAY’DA İNCELEMELERDE BULUNAN LİTVANYALI ÖĞRENCİLER, GÖRDÜKLERİ ENKAZLAR KARŞISINDA DUYGUSAL ANLAR YAŞADI

Erasmus programı kapsamında Türkiye'de bulunan Litvanyalı öğrenciler, Hatay'daki 6 Şubat merkezli depremin neden olduğu büyük tahribatı yerinde incelemek üzere ziyarette bulundu. Mersin'de toplanan 15 Litvanyalı ve 15 Türk genç, depremin en çok etkilediği Hatay'ın İskenderun ve Antakya ilçeleri başta olmak üzere deprem bölgesini ziyaret ederek, geleceğe yönelik projelerin oluşturulması için yerinde gözlem yaptı. Gençler, Cumhuriyet Meydanı'ndan başlayarak Saray ve Kurtuluş caddelerindeki yıkımı yakından gördüler ve bu anları sık sık fotoğrafladılar. Enkazlar arasında bulunan eşyalar karşısında hüzünlenen gençler, projenin Türkiye'deki yürütücüsü olan Avrupa Entegrasyon Derneği'nin kampanyasıyla birlikte "Depreme Önem Ver" mesajını ilettiler.

Litvanya Active Youth Kurucusu ve Direktörü Gediminas Kondrackis, Türkiye'deki gençlik değişim projesinin bir parçası olarak deprem bölgesini ziyaret ettiklerini ve farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını belirtti. Kondrackis, bölgenin yeniden inşa edilmesinin ele alınması gerektiğini söyleyerek, "Erasmus Plus programı çerçevesinde, bu gençlerin kendilerini geliştirmelerini ve daha sonra bölgeye katkıda bulunmalarını istiyoruz. Dijital medyadan gördüklerimizin burada yaşanıldığını hissettik. Bu bölgenin tekrar gündeme getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Litvanya Active Youth Proje Yöneticisi Polina Iynova da Hatay'a geldiklerinde gördükleri manzara karşısında şoka girdiklerini ifade etti. Aynı zamanda çadırdaki çocukları da ziyaret ettiklerini ve bu çocukların eğlenceli ve hayat dolu olduklarını gördüklerini söyledi. Iynova, "Bu hepimizi mutlu etti, ama aynı zamanda hüzünlendirdi. Umarım bu çocuklar güçlü kalır ve Türkiye'nin geleceğini temsil ederler" dedi.

Türkiye Avrupa Entegrasyon Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Keskin, dernek olarak 15 Litvanyalı ve 15 Türk gencin deprem bölgesindeki farkındalığı artırmak için kente geldiklerini söyledi. Keskin, depremin üzerinden 120 gün geçtiğini hatırlatarak, "İlgi biraz azaldı gibi görünse de burada her zaman yardıma ihtiyaç var. Burayı tekrar inşa etmek ve kültürleri korumak için çalışmaya devam edeceğiz. Deprem öncesi bir kampanya başlattık ve bu kampanya depremin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Burada bulunmak zor ama sadece taşlarla dolu bir yer değil. Bu eşyaların insanların hayatlarına dair hatıraları olduğunu gördük. Bu deneyimi asla unutmayacağız ve bu bölgenin kalkınmasına yardımcı olmak için güçlü durmalıyız" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER