© Baykuş Haber

Hayatını kaybeden saz ustası ağabeyinin hatırasını yaşatmak için genç usta kolları sıvadı

MARDİN'DE, MERSİN GÜZEL SANATLAR LİSESİ MEZUNU VELAT DANIŞ, HAYATINI KAYBEDEN SAZ USTASI AĞABEYİNİN HATIRALARINI YAŞATMAK İÇİN KOLLARI SIVAYARAK USTALARDAN VE İNTERNETTEN ÖĞRENDİKLERİYLE SAZ YAPMAYA BAŞLADI.

Mersin Güzel Sanatlar Lisesi mezunu Velat Danış, saz ustası ağabeyinin anısını yaşatmak amacıyla kendi elleriyle saz yapmaya başladı. Ağabeyinin saz sevgisi ve kaybı, onu bu yola sürükledi. Velat Danış, saz yapma yeteneğini ustalardan ve internetten edindiği bilgilerle geliştirdi ve şimdi kendi sazlarını üretiyor.

Danış'ın hikayesi, ağabeyinin oğlunun "dede sazı" istemesiyle başladı. Ancak maddi olarak pahalı olduğunu düşününce, deneme amaçlı bir saz yapmaya karar verdi. 6 aydır bu uğraşını sürdüren Danış, ustaların öğretilerini uygulamakla kalmayıp, kendi deneyimlerini de saza yansıtarak gelişimini sürdürdü.

Saz yapımının ayrıntılarına inen Danış, kullanılan ağaçların çok kuru olması gerektiğini ve tınıların daha temiz ve doğal çıkması için ağaçların kurutulma yöntemlerini öğrendi. Saz yapım süreci, ağaç kesimi, oyma işlemi ve kapak yapıştırma gibi aşamalardan oluşuyor. Müzisyenlerin tercihleri, tellerin yüksekliği ve nasıl çaldığını etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Velat Danış'ın yaptığı dede sazları, pençe ile çalındığı için genellikle düşük telli ve özel tercihlere uygun olarak tasarlanıyor. Başlangıçta yakın arkadaşları için çalışan Danış, kendini kanıttıktan sonra yurt dışından da sipariş almaya başladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER