© Baykuş Haber

Haziranda yıllık enflasyon yüzde 38,21 oldu

HAZİRAN’DA YILLIK ENFLASYON YÜZDE 38,21 OLDU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Bu verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Haziran ayında yıllık bazda yüzde 38,21 artış gösterdi. Ayrıca, aylık bazda TÜFE yüzde 3,92 arttı. 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre değişim yüzde 3,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 19,77, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,21 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,95 olarak gerçekleşti.

Ana harcama gruplarına baktığımızda ise sağlık yüzde 1,21 artışla en az artış gösteren ana grup olarak kaydedildi. Diğer yandan, alkollü içecekler ve tütün yüzde 11,13 artışla en yüksek artış gösteren ana grup olarak öne çıktı. Konut ise bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup oldu, yüzde 14,76 artışla.

Endekste yer alan 143 temel başlıktan, Haziran ayında 20 temel başlığın endeksinde düşüş yaşandı, 6 temel başlıkta ise değişim görülmedi. 117 temel başlık ise artış gösterdi.

Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık bazda yüzde 46,63 artış gösterirken, aylık bazda yüzde 3,45 arttı.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yıllık bazda yüzde 40,42 artış kaydetti. Aylık bazda ise Yİ-ÜFE yüzde 6,50 arttı.

Sanayinin dört ana sektöründen imalat endeksi yıllık bazda yüzde 42,09 artışla öne çıkarken, diğer sektörler de kendi içlerinde artışlar gösterdi. İmalat endeksi aylık bazda yüzde 6,15 arttı.

Yıllık Yİ-ÜFE'ye göre, 13 alt sektör daha düşük, 16 alt sektör ise daha yüksek değişim gösterdi. Yıllık en yüksek azalış kok ve rafine petrol ürünleri ile ham petrol ve doğal gaz alt sektörlerinde gözlendi. Diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri, temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları ise yıllık bazda en fazla artış gösteren sektörler oldu.

Aylık Yİ-ÜFE'ye göre ise 17 alt sektör daha düşük, 12 alt sektör daha yüksek değişim kaydetti. Ham petrol ve doğal gaz ile kömür ve linyit alt sektörleri aylık bazda en fazla azalış gösterenler arasındayken, kok ve rafine petrol ürünleri, metal cevherleri ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme sektörleri en fazla artış gösterenler oldu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER