© Baykuş Haber

Heykel davasının seyrini değiştirecek yeni rapor mahkemeye ulaştırıldı

AYDIN ARKEOLOJİ MÜZESİ ESKİ MÜDÜRÜ ABDÜLBARİ YILDIZ İLE ÇOK SAYIDA ŞÜPHELİNİN HAKKINDA TARİHİ ESER KAÇAKÇILIĞI İDDİASIYLA AÇILAN SEYRİNİ DEĞİŞTİRECEK YENİ BİR RAPOR MAHKEMEYE ULAŞTIRILDI.

Aydın Arkeoloji Müzesi eski müdürü Abdülbari Yıldız ve diğer şüpheliler hakkında tarihi eser kaçakçılığı iddiasıyla açılan dava, 'Donatello' heykelinin tarihi değeri hakkındaki tartışmalarla gündeme gelmişti. Davada heykelin tarihi değeri konusundaki belirsizlik nedeniyle bir heyet görevlendirilmişti. İlk heyet, heykelin tarihi eser niteliğinde olduğu yönünde bir rapor sunmuştu. Ancak şüpheliler, bu rapora itiraz ederek daha fazla uzman görüşüne ihtiyaç olduğunu savunmuştu.

Mahkeme, şüphelilerin talebini kabul ederek Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü'nden 3 akademisyenin katılımıyla ikinci bir heyet oluşturulmasını sağladı. İkinci heyet, Donatello'nun bronz döküm Davut heykelinin replikasını inceledi ve 17 Mayıs tarihli bir rapor sundu. Raporda, heykelin orijinalinin dekoratif bir kopyası olduğu ve sanat eseri niteliği taşımadığı vurgulandı. Ayrıca, heykelin arkeoloji ve sanat tarihi açısından da bir değere sahip olmadığı ifade edildi.

Bu gelişmelerle birlikte, heykelin tarihi değeri konusundaki belirsizlik daha net bir şekilde aydınlandı ve davada ilerlemeler yaşandı. Heykelin sadece dekoratif bir kopya olduğu ve sanat tarihi açısından özgün bir değere sahip olmadığı bilirkişi raporuyla doğrulandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER