© Baykuş Haber

Himalaya buzulları hızla eriyor: Yaklaşık 2 milyar kişi risk altında

Himalaya buzulları, en az 16 ülkede yaklaşık 2 milyar insan için hayati olan su kaynaklarını sağlıyor. Ancak Nepal merkezli Uluslararası Entegre Dağ Geliştirme Merkezi (ICIMOD) tarafından yapılan yeni bir araştırmada, bu buzulların son on yılda önceki on yıla göre yüzde 65 daha hızlı eridiği tespit edildi. Bu erimenin, artan sıcaklıkların şimdiden etkisini gösterdiğini gösteriyor.

Rapora göre, sera gazı emisyonları ciddi şekilde azaltılmazsa, buzullar 2100 yılına kadar hacminin yüzde 80'ini kaybedebilir. Bu durum, ani sellerin ve çığların artmasına neden olarak Himalaya bölgesinde yaşayan 240 milyon kişi ile Hindistan, Pakistan, Çin ve diğer ülkelerdeki 1 milyar 650 milyon kişinin su kaynaklarına erişimini olumsuz etkileyebilir.

Raporun yazarlarından biri olan göç uzmanı Amina Maharjan, "Küresel ısınmaya neredeyse hiçbir katkısı olmayan bu insanlar, iklim değişikliği nedeniyle yüksek risk altında" dedi. Buzullar, Çin, Hindistan ve Pakistan da dahil olmak üzere 16 ülkede yaklaşık 2 milyar kişiye tatlı su sağlayan 12 nehri besliyor. Bu nedenle Himalaya buzullarının erimesi, bölgenin ve ötesinin su kaynakları için büyük bir tehdit oluşturuyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER