© Baykuş Haber

Hititlerin arşivi Sivasta bulundu

SİVAS’IN YILDIZELİ İLÇESİ KAYALIPINAR (SAMUHA) BÖLGESİNDE KOÇ ÜNİVERSİTESİ ARKEOLOJİ SANAT TARİHİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇENT DOKTOR ÇİĞDEM MANER BAŞKANLIĞINDA YAPILAN ARKEOLOJİK KAZIDA HİTİT DÖNEMİNE AİT ÖNEMLİ BİR ARŞİV BULUNDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR.

Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, Hitit dönemine ait önemli bir arşivin keşfedilmiş olabileceği düşünülen buluntular ortaya çıktı. Koç Üniversitesi Arkeoloji Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Maner liderliğinde gerçekleştirilen kazılarda, Hitit Kralı III. Hattuşili'nin ailesine ait mühürler, dini içerikli tabletler ve bölgenin tarih boyunca kullanılmış önemli bir yerleşim yeri olduğuna dair izler bulundu.

Doç. Dr. Çiğdem Maner, bu yılki kazıların 14 Temmuz'da başladığını ve önümüzdeki hafta tamamlanacağını açıkladı. Kazı çalışmalarının sonuçlarını değerlendiren Maner, Kayalıpınar'ın Paralitik Çağ'dan Selçuklular dönemine kadar uzanan önemli bir yerleşim yeri olduğunu belirtti. Bulunan izler arasında Bizans ve Roma dönemlerine ait yapılar, Hitit ve Koloni çağına ait izlerin yanı sıra Hitit Kralı III. Hattuşili'nin ailesine ait mühürlerin de bulunduğuna dikkat çekti.

Maner, ayrıca dini içerikli tabletlerin ve bayramlardan bahseden tablet parçalarının ortaya çıktığını ve bulunan yapının bir tür arşiv olabileceği ihtimalini güçlendirdiğini ifade etti. Kazıların raf izleri de içerebileceğini belirten Maner, Kayalıpınar'ın Hititlerin yaşam alanlarında yapılan kazılardan farklı olarak dini yapılarını da içerdiğini söyledi.

Maner, dini yapıların keşfedilmesi için çalıştıklarını ve bu yıl iki farklı bölgede dini yapılara ait izlere rastladıklarını belirterek, bu izlerin Hititlerin dini yaşamına dair önemli bilgiler sunabileceğini ifade etti. Kazılar, bölgenin tarih öncesine ve Hitit İmparatorluğu'na ait izleri gün yüzüne çıkararak geçmişin sırlarını aydınlatmaya devam ediyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER