© Baykuş Haber

Hititten yeşil hidrojen, enerji üretimi ve tarımsal sulamaya katkı sağlayacak proje

TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. SEYFİ ŞEVİK

Hitit Üniversitesi'nde geliştirilen bir proje, yapay zeka kontrolünde yeşil hidrojen üretimi ve enerji üretimi sağlayan bir sistem ortaya koydu. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Seyfi Şevik tarafından yürütülen "Sürdürülebilir Bir Yeşil Hidrojen Üretim Sistemi" başlıklı proje, yeşil hidrojen üretiminin yanı sıra enerji üretimi ve tarımsal sulamaya katkı sağlayacak yenilikçi bir yapının temellerini attı.

Türk Patent Enstitüsü tarafından faydalı model belgesi ile ödüllendirilen bu projede, güneş enerjisi kaynağı kullanılarak suyun elektroliz yoluyla yeşil hidrojen ve yeşil oksijen üretimi üzerine odaklanıldı. Proje, Türkiye'nin 10 GW'ı aşan güneş enerjisi santrallerini hidrojen enerjisi üretiminde kullanabilme potansiyeline işaret ediyor.

Proje, yeşil hidrojen enerjisi üretiminin yanı sıra, yağmur hasat sistemi ile kuraklıkla mücadele ve enerji depolama konularında da büyük bir potansiyel sunuyor. Ayrıca, güneş enerjisi santrallerine küçük yatırımlarla yağmur suyu hasadı yapabilme olanağı sağlayarak su temini ve tarımsal sulama gibi alanlarda da kullanışlı bir çözüm sunuyor.

Yapay zeka ile desteklenen bu sistem, yeşil hidrojenin depolanması ve dağıtımında verimliliği artırarak enerji kayıplarını minimize etmeyi amaçlıyor. Akıllı şebeke sistemleri geliştirmek için yapay zekanın kullanılması, yeşil hidrojenin ihtiyaç duyulduğu yere ve zamanda teslim edilmesini sağlayarak enerji maliyetlerini azaltmada önemli bir rol oynayacaktır.

Hitit Üniversitesi, bu projenin yanı sıra akademik buluşlar için patent ve faydalı model başvurularını Teknoloji Transfer Ofisi aracılığıyla yürüterek önemli bir inovasyon çalışmalarına katkı sunuyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER