© Baykuş Haber

HPV pozitifte eş muayenesi şart

KENT BAYRAKLI TIP MERKEZİ ÜROLOJİ UZMANI DR. KERMAN

Ürolog Serhat Kerman, İnsan Papilloma Virüsü (HPV) hakkında uyarılarda bulunarak, HPV'nin yol açabileceği sağlık sorunlarına dikkat çekti ve kondilom (genital siğil) gibi HPV'nin neden olduğu ciddi durumları özellikle vurguladı. Kerman, HPV ile ilişkili hastalıkların kadın rahim ağzı kanseri gibi ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

HPV enfeksiyonunun risk faktörlerinden birinin çok eşlilik olduğunu söyleyen Dr. Kerman, ayrıca HPV bulaşmasının veya belirtilerinin cinsel ilişkiye bağlı olmadığını da ekledi. HPV'nin sauna, hamam, umumi tuvaletler gibi ortak kullanım alanlarından da bulaşabileceğini ve temas yoluyla yayılabileceğini ifade etti.

HPV ile ilişkilendirilen kondilom tespit edildiğinde, Dr. Kerman'ın önerisine göre eşlerin de muayene edilmesi ve kadınların rahim ağzı kanseri açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Kondilomun tedavisinde siğillerin tahrip edilmesinin gerektiğini belirten Kerman, kimyasal solüsyonlar, kriyoterapi, elektrokoter, lazer gibi yöntemlerin kullanılabileceğini ifade etti. Ayrıca, kanser riskini belirlemek için biyopsi alınmasının uygun olabileceğini ve büyük siğillerin cerrahi müdahale ile çıkarılabileceğini açıkladı.

Dr. Kerman ayrıca, koruyucu olarak çocukların 11-12 yaşlarında HPV aşısı olmasının önemli olduğunu ve risk grubundaki erkeklerin 45 yaşına kadar, kadınların ise yaş sınırlaması olmaksızın aşılanması gerektiğini vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER