© Baykuş Haber

Hürjet ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyor

Türk Havacılık Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından 2017 yılında başlatılan çalışmalar sonucunda geliştirilen Türkiye'nin ilk insanlı jet motorlu uçağı Hürjet, önemli bir adım attı. Hürjet, iki pilotlu ilk test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

Hürjet, 25 Nisan'dan bu yana 10 kez deneme uçuşu gerçekleştirdi. Son iki uçuşunda iniş takımlarını da katlayabilen Hürjet, toplamda 6 saat 16 dakika havada kalarak uçuş kontrol sistemi, hava veri sistemi ve uçak sistem testlerini başarıyla tamamladı. Ayrıca Hürjet, son uçuşunda ikinci test pilotunu da uçurarak bu alanda önemli bir başarıya imza atmış oldu. Bundan sonra Hürjet, yoğun test dönemlerinde iki pilot ile gökyüzüyle buluşmaya devam edecek.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Hürjet uçmaya çok alıştı. Neredeyse her hafta test uçuşları gerçekleştirerek havada önemli veriler topluyor, analizler yapıyoruz. Bugün yine bir ilki gerçekleştirerek ikinci test pilotumuz da Hürjet’te yerini aldı. Yakında seri üretime geçerek TSK’ya vereceğimiz eğitim uçakları ile gelecekte birçok Türk savaş pilotunun yetiştirilmesine önemli katkı sağlamış olacağız" dedi.

Tek motorlu, tandem konfigürasyona sahip, modern aviyonik sistemlere sahip kokpiti ile üstün performans gösterme yeteneğine sahip olan Hürjet, kritik görevleri başarıyla yerine getirmek üzere tasarlandı. İlk teslimatın 2025 yılında gerçekleşmesi planlanıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER