© Baykuş Haber

İhracatın hızını Avrupa kesti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Kayseri'nin yıllık ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 5,50 oranında artarak 3 milyar 892 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, TÜİK tarafından açıklanan şubat ayı ihracat verilerini değerlendirerek, "Şubat ayında ihracatımız bir önceki aya göre yüzde 4,23 oranında düşerek 268 milyon 723 bin dolar olarak gerçekleşti. İhracatımız bir önceki aya göre bir miktar düşüş gösterse de, son 12 aylık verileri karşılaştırdığımız zaman ihracatımızın, 2022 yılına göre 2023 yılında yüzde 5,50 oranında bir artışla, 3 milyar 892 milyon dolar olduğunu görmekteyiz" dedi.

Başkan Büyüksimitci, 2023 yılı şubat ayında en fazla ihracat yapılan sektörlerin ve ülkelerin de sıralandığı açıklamada, "Mobilya her zaman olduğu gibi ihracat kalemlerimiz arasında ilk sıradaki yerini koruyor. Ardından elektrikli ev aletleri ve kablo geliyor. En çok ihracat yaptığımız ülkelerin başında ise Almanya var. Daha sonra ABD ve Irak geliyor. İhracat pazarlarımızın ilk üç sırasında Avrupa ülkeleri ve ABD'nin olması Kayseri sanayisinin ne kadar kaliteli ürünler ürettiğinin bir göstergesidir" şeklinde konuştu.

Başkan Büyüksimitci ayrıca, 2022 yılının ortalarından beri Avrupa ve Amerika pazarlarında yaşanan durgunluğun Kayseri'nin ihracat artış hızını yavaşlattığını belirtti. Ancak, ithalatın ihracatı karşılama oranının oldukça iyi olduğuna dikkat çekerek, şehrin cari açığa önemli katkı sağladığını vurguladı. Ayrıca, Kayseri'nin kilogram başı ihracat fiyatının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna dikkat çekti ve ihracatın bu seviyelere gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER