© Baykuş Haber

İki haftadan uzun süren bel ve boyun ağrılarına dikkat

Beyin ve Sinir Cerrahı olan Dr. Ufuk Özsoy, bel ve boyun düzleşmeleri ile fıtık sorunlarının birbirine bağlı olduğunu vurgulayarak, bu sorunları önlemek için günlük düzenli yürüyüşler ve masa başında çalışanların her 30 dakikada bir kalkıp 5 dakika yürüyüş yapması gibi basit önlemler alabileceklerini söyledi. Dr. Özsoy ayrıca, iki hafta içinde geçmeyen bel ve boyun ağrıları için mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini tavsiye etti.

Acıbadem Bursa Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olan Dr. Ufuk Özsoy, sağlıklı bir omurga yapısının bel ve boyun bölgelerinde lordoz adı verilen çukurluğun, sırt bölgesinde ise kifoz adı verilen bir kamburluğun bulunması gerektiğini belirtti. Ancak bu çukurluk ve kamburluğun aşırı derecede olması durumunda omurga sorunlarının ortaya çıkabileceğini ifade etti. Dr. Özsoy, vücudun ana omurga iskeleti ile bu iskelet etrafındaki büyük boyun, sırt ve bel kas grupları tarafından desteklendiğini açıkladı ve bu kas gruplarının dengesizlik, ani zorlanma, uzun süreli sabit pozisyonlarda çalışma ve psikolojik faktörler gibi nedenlerle kasılması sonucunda omurganın şeklinin bozulabileceğini söyledi. Bu durumun bel ve boyun düzleşmesi olarak adlandırıldığını aktardı.

Fıtık sorununu ise, omurga kemikleri arasında bulunan disk adı verilen elastik yapıların yırtılması sonucu komşu omurilik ve sinirlere baskı yapması olarak tanımlayan Dr. Özsoy, bu durumun ağrı, uyuşma, keçelenme, yanma ve güç kaybına neden olabileceğini belirtti. İlk bakışta bel ve boyun düzleşmesi ile fıtık sorunlarının ayrı gibi görünse de, aslında birbirleriyle bağlantılı olduğuna dikkat çekti. Dr. Özsoy, omurganın doğru kullanılmaması durumunda düzleşmenin oluşabileceğini ve bu düzleşmenin de fıtık sorununun temelini oluşturabileceğini açıkladı.

Risk gruplarını fizik gücüyle ağır işlerde çalışanlar, masa başında uzun süre hareketsiz çalışanlar, obezite sorunu olanlar, sigara içenler, osteoporoz hastaları, bel veya boyna sürekli vibrasyon yapan uzun yol şoförleri ve gebeler olarak sıralayan Dr. Özsoy, mekanik ağrıların genellikle iki hafta içinde kendiliğinden geçebildiğini ancak iki hafta içinde geçmeyen bel ve boyun ağrıları için bir hekime başvurmanın önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, ilaç kullanmadan önce bir hekime danışmanın gerektiğini hatırlattı.

Bel ve boyun düzleşmesi ile fıtık sorunlarını önlemek için günlük hayatta alınabilecek basit önlemlerin oldukça etkili olabileceğine işaret eden Dr. Özsoy, düzenli yürüyüşler yapmak, yüzmek, masa başında çalışanların her 30 dakikada bir kalkıp 5 dakika yürüyüş yapması, oturduğu koltuk veya sandalyeye bel desteği eklemek, çalışma ortamının ergonomik olmasına dikkat etmek gibi önlemleri önerdi. Bu basit önlemlerin omurga sağlığını korumada büyük fayda sağlayabileceğini belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER