© Baykuş Haber

İkinci araç kararı 3 sıfır sildirdi

Mikail BIYIKLI  - Serkan KÖYMEN/İSTANBUL,(DHA)- İKİNCİ el araçların fiyatının, sıfır liste fiyatından yüksek belirlenmesi 1 Ocak 2024’e kadar yasaklandı. Kararın ardından bazı internet satış sitelerinden 3 sıfır silinerek yeni fiyatların yazıldığı görüldü. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkan Yardımcısı Hasan Görkem Konu, ”Biz önde gelen sitelerin genel müdür ve yardımcıları ile görüştük. Açıkçası bunlar çok az sayıda ama sosyal medyada sanki herkes böyle yapıyormuş gibi bir hava yaratıldığını söylediler ve hemen anında onlara müdahale ediliyor. Ben vatandaşlarımıza, satıcılara şöyle bir tavsiyede de bulunayım. Bu tarz uygulamalara düşünmesinler. Çünkü bunlar çok kolay tespit edilebilecek ve bakanlık tarafından zaten bu tarz uygulamaları denetleniyor. Hemen anında takip edilip cezalandırılabilecek uygulamalar” dedi.

Serkan KÖYMEN/İSTANBUL - İkinci el araçların fiyatlarının, sıfır liste fiyatından yüksek belirlenmesini yasaklayan karar, 1 Ocak 2024'e kadar geçerli olacak. Bu kararın ardından, bazı internet satış sitelerinde sıfır araçların fiyatları, 3 sıfır silinerek düşük gösterilmeye çalışıyor. Ancak, İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkan Yardımcısı Hasan Görkem Konu, bu tarz uygulamaların hemen tespit edilebileceğini ve ciddi cezalarla karşılaşabileceklerini belirtti.

Kararın, ikinci el araç sektörüne olumlu etkileri olacağı düşünülüyor. Ancak, bazı ikinci el araç satıcıları, bu kararın yatırım amaçlı al-sat yapanları olumsuz etkileyebileceğini ve araç fiyatlarında düşüş yaşanabileceğini ifade ediyorlar. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkan Yardımcısı Hasan Görkem Konu ise araç fiyatlarının normale döneceğini ve bu kararın, araçların gerçek değerlerine alınıp satılmasına yardımcı olacağını söylüyor.

Hasan Görkem Konu, "Liste fiyatı üstünde satışlar da gerçekleşmeyecek. Bakanlığımız bununla ilgili bir sonraki aşamada bu araçların ilan sitelerinde de liste fiyatları üstünde girmesini yasaklayacak kararı dün akşam yayınladı. Dolayısıyla bundan sonra liste fiyatının üstünde kimse internet sitelerinde ilan giremeyecek ve fiyatlar normal fiyatlarına inecek. Biz bu işi illegal yolların önünü kesmesi için talep ettik. Bakanlığımız da bu yüzden bu kararı çıkardı. Dolayısıyla bundan sonra bu yöntemle şahıslar zaten 3 aracın üstünde araç alıp satanlar inceleniyor ve ciddi cezalar yazılacağı basın açıklamasıyla duyuruldu. Ticari amaçlı alım satım yapanlar da bu uygulamayla tespit edilecekler ve 300 bin liraya kadar cezalarla karşılaşacaklar. Çeşitli cezalarla, mali yükümlülüklerle karşılaşacaklar. Bu caydırıcı bir önlem olacaktır. Biz sektör açısından olumlu olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Bu önlemin ardından, ikinci el araç almak isteyenlerin normal fiyatlarla araçlarına ulaşabileceği ve bu tarz yasa dışı uygulamaların engelleneceği düşünülüyor. İkinci el araç satıcısı Engin Muti de, bu uygulamanın sektörü olumlu yönde etkileyeceğini ve bir ay içinde piyasanın düzeleceğini ifade ediyor. Muti, "İnsanlara cezayı yazdığı zaman adam diyecek ki ceza yazdığı zaman araba almayacak kardeşim. Alıp bu işi yapmayacak. Arabaya ihtiyacı olan alacak arabayı. İhtiyacı olmayan bu yatırım için almayacak. Yatırım için almadığında bayide araba olacak" şeklinde konuşuyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER