© Baykuş Haber

İklim değişikliğinin Türkiyeye etkileri: “Karadenizde olağanüstü durumlar yaşanabilir”

PROF. DR. YÜKSEL ARDALI

Prof. Dr. Yüksel Ardalı, iklim değişikliğinin dünya genelinde daha fazla hissedilmeye başladığını ve özellikle Karadeniz Bölgesi'nin sel ve afetlere daha fazla maruz kalacağını belirterek, IPCC'nin verilerine göre sıcaklığın artmasıyla sel ve afetlerin artış göstereceğini ifade etti. Ardalı, 2023 yılı risk raporuna göre yaşam-maliyet krizleri, doğal afetler, aşırı hava olayları, iklim değişikliğinin azaltılamaması, sosyal uyum ve toplumsal kutuplaşma gibi risklerin bulunduğunu açıkladı.

Ardalı, Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 6. Değerlendirme Raporu'na göre, kentlerde iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinin artarak devam edeceğine ve sel ile kuraklık riskinin 2030 yılına kadar 2000 yılına göre 2,5 kat artacağına dikkat çekti.

Karadeniz Bölgesi'nin coğrafi özelliklerine de değinen Ardalı, deniz seviyesinin yükseldiğini, deniz suyu sıcaklığının artmasının şiddetli ve beklenmedik yağışlara neden olabileceğini söyledi. Bu durumun Karadeniz'de heyelan, şiddetli yağışlar ve sel riskini artırabileceğine vurgu yaptı.

Ardalı, yeşil altyapının sel afetleri ile mücadelede önemli bir çözüm olduğunu belirtirken, ağaçlandırma, orman rehabilitasyonu, su bariyerleri ve sulak alanların oluşturulmasının sel riskini azaltabileceğini ifade etti. Ayrıca, yeşil alanların artırılmasının hava kalitesini iyileştireceğini ve sıcaklık dengesini sağlayarak sel riskini azaltacağını ekledi.

Son olarak, Karadeniz Bölgesi'nde sıcaklık artışının ve su kaynaklarının azalmasının istilacı türlerin ortaya çıkabileceği bir ortam yaratabileceğini söyleyen Ardalı, bu nedenle çevresel iyileştirme çalışmaları ve doğa ile uyum içinde yaşamın öğrenilmesi gerektiğini vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER