© Baykuş Haber

Ilısu Baraj gölündeki su seviyesi yükseldi: Turistler Deliklitaş Mağarasını tekne ile görme fırsatı buldu

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından tamamlanan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES'in su tutulması sonucu Hasankeyf'teki su seviyeleri, bazı bölgelerde 60-70 metreye kadar yükseldi. Bu yükselme, turistlere 12 bin yıllık tarihi ilçeyi keşfetme fırsatı sundu. Yerli ve yabancı turistler, teknelerle Hasankeyf'in güzelliklerini geziyorlar.

Hasankeyf ilçesi, 12 bin yıllık tarihini barındıran önemli bir kültürel mirasa ev sahipliği yapıyor. DSİ'nin Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES projesinin tamamlanmasıyla birlikte, suyun yükselmesiyle turistik yerler arasında bulunan Deliklitaş Mağarası, turistlerin ilgisini çekiyor.

Ziyaretçiler, Hasankeyf Kalesi yakınındaki baraj gölünde teknelerle yaklaşık bir saat süren bir yolculuğa çıkarak Şaab Vadisi, Dere Vadisi, Saha Vadisi, Arı Vadisi ve Kelebek Vadisi gibi yerleri keşfediyorlar. Ardından, su seviyesinin yükselmesiyle ulaşılan Deliklitaş Mağarası'nda zaman geçiriyorlar.

Tekne kaptanlarından Mutlu Kutlu, Hasankeyf'in zengin tarihi geçmişi hakkında bilgi verirken, özellikle Avrupa'dan gelen turistlerin Deliklitaş Mağarası'nı görmek istediğini söylüyor. Bu mağaranın, halk arasında "Süryani Mağarası" olarak bilindiğini belirtiyor.

Turistler, özellikle Almanya'da yaşayan Süryani ve Yezidi topluluklarından geliyor ve genellikle özel tekneler kiralamayı tercih ediyorlar. Bu tekne turları, Hasankeyf ve çevresindeki güzellikleri keşfetmek için harika bir fırsat sunuyor. Su seviyesinin yükselmesiyle artık Deliklitaş Mağarası'na tekneyle girilebiliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER