© Baykuş Haber

İnsani yardıma muhtaç kişilerin sayısı rekor seviyede

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ekonomik ve Sosyal Konsey İnsani İşler Segmenti'nin açılışında yaptığı konuşmada, dünya genelinde 360 milyon insanın insani yardıma ihtiyacı olduğunu ifade etti. Guterres, küresel insani ihtiyaçların arttığını belirterek, "Yüzde 30 artışla dünya çapında 360 milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı var. 110 milyondan fazla insan yerlerinden edildi. Bazıları kıtlık riski seviyesinde 260 milyondan fazla insan akut gıda riskiyle karşı karşıya kaldı" dedi.

Guterres, insani yardım ihtiyacının nedenlerinin değişmediğini vurgulayarak, çözülmeyen çatışmaların devam ettiğini ve yeni savaşların başladığını ifade etti. Ayrıca, Covid-19 pandemisinin etkilerinin ekonomik olarak ağırlaştığını söyledi. İnsan hakları ihlallerinin de sürdüğünü belirten Guterres, insani yardım çalışanlarının farklı bölgelerde milyonlarca insanı desteklediğini dile getirdi.

Ancak, finansman krizi nedeniyle Suriye, Bangladeş, işgal altındaki Filistin toprakları, Afganistan ve Yemen gibi bölgelerde gıda yardımının azaltıldığına dikkat çekti. Guterres, Birleşmiş Milletler teşkilatlarının finansman sorunlarının çözülememesi durumunda kesintilerin devam edeceğini belirtti.

Son olarak, bu görüşmelerin insani yardımın artırılması, etkinliğin artırılması, insanların özellikle kadın ve kız çocuklarının korunmasının iyileştirilmesi, gıda krizinin azaltılması ve iklim uyumuna yatırımlarla dayanıklılığın artırılmasının nasıl sağlanabileceğini ele almak için önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER