© Baykuş Haber

İran: “ABD gerekli ciddiyeti gösterirse mahkum takası gerçekleşir”

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ABD'nin gereken ciddiyeti göstermesi durumunda karşılıklı mahkum takasının mümkün olabileceğini açıkladı. Kenani, haftalık basın toplantısında ABD ile nükleer müzakerelere ve mahkum takasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kenani, müzakere masasından çekilmediklerini ve ABD'nin verdiği taahhütleri yerine getirmesi durumunda anlaşabileceklerini belirtti. ABD ile farklı düzeylerde diplomatik temaslar ve iletişimlerin devam ettiğini ifade eden Kenani, müzakerelerin sonuçlanmasının medyadaki haberlerden ziyade karşı tarafın eylemlerine bağlı olduğunu vurguladı.

Geçici nükleer anlaşma iddialarını yalanlayan Kenani, 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmaya geri dönülmesi için müzakerelerin sürdüğünü belirtti. Ayrıca, mahkum takası görüşmelerinin nükleer müzakerelerden bağımsız olarak devam ettiğini ve insan hakları perspektifinden ele alındığını açıkladı. Kenani, ABD ve İran arasında yakın bir zamanda karşılıklı mahkum takasının gerçekleşebileceği mesajını verdi.

Yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Tahran ziyaretine de değinen Kenani, ziyaretin zamanının henüz netleşmediğini ancak umarız kısa süre içinde gerçekleşeceğini belirtti.

Londra merkezli bir haber sitesinde yer alan ve ismi açıklanmayan iki kaynağa dayandırılan haberde, İran ve ABD'nin geçici bir nükleer anlaşma üzerinde anlaştığı iddia edilmişti. Söz konusu anlaşmada, İran'ın nükleer programında kısıtlamalara gitmesi karşılığında ABD'nin İran'ın petrol satışına izin vereceği öne sürülmüştü.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER