© Baykuş Haber

İran, ilk hipersonik balistik füzesi Fettahı tanıttı

İRAN, BİN 400 KİLOMETRE MENZİLE SAHİP 'FETTAH' ADLI İLK HİPERSONİK BALİSTİK FÜZESİNİ TANITTI.

İran, ilk hipersonik balistik füzesi olan "Fettah"ı bin 400 kilometre menzile sahip olarak tanıttı. Başkent Tahran'da gerçekleştirilen resmi törende, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Devrim Muhafızları Komutanları da yer aldı. "Fettah" adı verilen bu hipersonik füzenin saatte 15 bin kilometreyi aşan hızlara ulaşabildiği ve bin 400 kilometre menzile sahip olduğu açıklandı.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, törende yaptığı konuşmada, "Bugün tehditlere karşı caydırıcı bir güce ulaştık. Savunma ve askeri sanayide artık bağımsız bir ülkeyiz." şeklinde konuştu. Aynı zamanda, İran-Irak savaşında başkent Tahran'ın Irak güçleri tarafından bombalandığını hatırlatan Reisi, savunma ve füze sanayisinde önemli gelişmeler kaydedildiğini ve İran'ın askeri teknolojide millileştiğini vurguladı.

Törende hipersonik füze hakkında bilgi veren Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade, İran'ın dünya genelinde hipersonik füzelere sahip olan sadece 4 ülkeden biri olduğunu belirtti. Hacızade ayrıca, "Fettah füzesi hiçbir füze tarafından yok edilemez." dedi.

İran, 10 Kasım 2022'de ses hızının 8 katı daha hızlı bir hipersonik balistik füze geliştirdiğini açıklamıştı. Hipersonik füzeler, ses hızından en az 5 kat daha hızlı hareket ederler ve hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirilemezler. Bu alandaki diğer ülkeler arasında ABD, Çin ve Rusya'nın yanı sıra Kuzey Kore de bulunuyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER