© Baykuş Haber

İran ve Suudi Arabistan arasında 7 yıl sonra ilk görüşme

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, 7 yıl süren gerilimin ardından İran'ın başkenti Tahran'da bir araya geldi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi yolunda atılan adımlar kapsamında gerçekleşen bu diplomatik temaslar büyük önem taşıyor. İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Suudi mevkidaşı ile görüşmesinin önemini vurgulayarak, bu normalleşme sürecinin ilk 100 gününde iki ülke arasında büyükelçiliklerin açılması ve konsolosluk binalarının faaliyete geçmesi gibi somut adımların atıldığını belirtti.

İki ülke arasında seyahat ve ulaşım kolaylıklarının sağlanacağına dikkat çeken Abdullahiyan, Suudi Arabistan vatandaşlarının İran'a turistik ve dini ziyaretler için gelmelerine yönelik hazırlıkların yapıldığını ifade etti. Ayrıca, iki ülke arasında ekonomik, siyasi, sınır güvenliği ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele konularında ortak komiteler kurulmasının da gündemde olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Ferhan ise İran ile ilişkilerin normalleşmesi yolunda ilerlendiğini ve bu normalleşmenin iki ülkenin içişlerine müdahale etmeme prensibi üzerine kurulduğunu vurguladı. Aynı zamanda, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile yapacağı görüşmede Suudi Arabistan Kralı Selman ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın selamlarını ileteceğini ifade etti.

İran-Suudi Arabistan ilişkilerinin normalleşmesi, bölgesel istikrarın ve işbirliğinin olumlu bir işareti olarak kabul ediliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER