© Baykuş Haber

İranın Riyad Büyükelçiliği 7 yılın ardından yeniden açıldı

İran ile Suudi Arabistan arasındaki normalleşme anlaşması çerçevesinde, 7 yıl süren diplomatik gerginlik sona erdi. İran'ın Riyad Büyükelçiliği, iki ülkenin yetkililerinin katıldığı resmi bir törenle yeniden açıldı. Törende, İran Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Ali Rıza Begdeli ve İran’ın geçici Cidde Temsilcisi Hasan Zernagari hazır bulundu.

Suudi Arabistan'da 2016 yılında Şii din adamı Nimr en-Nimr dahil 47 kişinin idam edilmesinin ardından başlayan diplomatik kriz, Şii-Sünni gerilimiyle başlamıştı. Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve İran'daki konsolosluk binası, bu idamlara tepki olarak ateşe verilmiş, ardından Suudi Arabistan İran ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Ancak Çin'in başkenti Pekin'de yapılan bir toplantının ardından İran ve Suudi Arabistan arasında diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması kararı alındı. Bu anlaşma gereği, iki ülke önümüzdeki iki ay içinde diplomatik ilişkilerini yeniden başlatarak büyükelçiliklerini ve temsilciliklerini açacaklar. Bu adım, uzun bir sürenin ardından iki ülke arasındaki gerilimi azaltma amacını taşıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER