İranlı muhaliflerin kaçırılması davasında bir sanığa tahliye
GenelİRANLI Rejim Muhaliflerini Kaçırmaya Çalıştıkları İddiasıyla Yargılanan Sanıkların Duruşması Sürerken, Erdal Sağlam Adlı Sanığın Adli Kontrol Kararıyla Tahliyesi Kararlaştırıldı
İstanbul'da, İRANLI rejim muhaliflerini Türkiye'den kaçırmaya çalıştıkları iddiasıyla aralarında meslekten ihraç edilmiş savcı Davut Yılmaz ve savunma sanayi şirketi sahibi İhsan Sağlam'ın da bulunduğu 7'si tutuklu toplam 16 sanığın yargılandığı davada, sanık Erdal Sağlam'ın adli kontrol kararıyla tahliyesine karar verildi.
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, 5 tutuklu sanık ve bazı tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı. Tutuklu sanık Davut Yılmaz, duruşmaya bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
TAHLİYE TALEPLERİ SUNULDU
Sanık Davut Yılmaz, dava dosyasına eklenen dijital inceleme raporunu incelediğini ve bu incelemeler sonucunda suç oluşturacak herhangi bir delil bulunmadığını ifade ederek, "Eklenen belgeler benim lehime. Suçlamaları kabul etmiyorum ve suçsuz olduğumu düşünüyorum. Ben böyle bir suç işlemem. Aklanacağım ve üzerimdeki suçlamaları temizleyeceğim. Bana karşı bir kumpas var ve 2018 yılından beri sürekli takip altındayım. Bu davayı bir hakim ve savcı gözüyle inceliyorum ve bu nedenle kendimi çok rahat hissediyorum" diyerek tahliye talebinde bulundu.
Sanık İhsan Sağlam, İran ve Denizli'ye kendi imkanlarıyla gittiğini belirterek, "Ben bir casusluk faaliyeti yapmıyorum. Eğer casusluk yapsaydım, MİT için bile çalışabilirdim veya Cumhurbaşkanı için. Ben ülkem için çalışıyorum, başka birisi için değil. Suç işlemedim ve haksız yere tutuklu bulunuyorum. Cezaevinde doktor tarafından hafıza kaybı teşhisi konuldu ve psikolojimiz çok kötü bir durumda" diyerek tahliye talebinde bulundu. Sanık Erdal Sağlam da suçlamaları reddederek tahliyesini talep etti.
6 SANIĞIN TUTUKLULUĞU DEVAM
Mahkeme heyeti, sanıklar Davut Yılmaz, Hakan Sağlam, İhsan Sağlam, İsmail Sağlam, Muharrem Sağlam ve Morteza Soltan Sanjarı'nın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Sanık Erdal Sağlam hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı konularak adli kontrol kararıyla tahliyesine karar verildi. Mahkeme, savcının mütalaasını hazırlaması için dosyanın savcılığa gönderilmesine hükmetti ve duruşma ertelendi.
İDDİANAMEDEKİ SUÇLAMALAR
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, İran'a kaçırılmak istendiği iddia edilen mağdurlar arasında eski Albay Mashali Firouze, eşi Arezou Saeidvand, oğulları Arıan Aminmavaneh, ve kaçırılmaya çalışılan eski İran Deniz Kuvvetleri Subayı Mohammed Rezaei ile ekonomist Shahnam Golshani bulunuyor.
İddianamede, İran'da haklarında yakalama kararı bulunan Askeri İstihbarat Dış Operasyonlar Müdürü Seyed Mehdi Hosseini, İstihbarat Dış Operasyonlar Birimi Sorumlusu Ali Ghahramanıhajıabad ve Shahab Hosseini'nin talimatları doğrultusunda, Morteza Soltan Sanjari adlı casusun Türkiye'ye giriş yaptığı ifade edildi. Sanjari'nin, İranlı rejim muhaliflerinin kaçırılması için Türkiye'de işbirlikçi ve suç örgütleri bulma görevi verildi. Sanjari, bu görevi yerine getirirken, İhsan Sağlam olarak tanıtılan örgüt lideriyle temasa geçti. İhsan Sağlam, kendisini işadamı ve diplomat olarak tanıtarak 'Mikail-Angel' kod ismini kullanarak çevresinde güven tesis etmeye çalıştı ve kardeşleri, kuzenleri ve sevgilisi Tuba Eren'den oluşan bir suç örgütünü yönettiği iddia edildi.
İddianameye göre savcı Davut Yılmaz, 2019-2022 yılları arasında İranlı rejim muhaliflerinin kaçırılması, istihbaratçılar ve İhsan Sağlam'ın ekibiyle işbirliği yaptı. Yılmaz, örgütün önüne çıkan yasal ve bürokratik engellerin kolayca aşılmasını ve ortadan kaldırılmasını sağladı. Şüphelilere yöneltilen suçlamalar arasında "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "Suç örgütüne üye olma", "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme", "Ceb
İlginizi Çekebilir