© Baykuş Haber

İsrailde Anayasa Komisyonu yargının hükümet üzerindeki denetimini sınırlayacak yasa tasarısını onayladı

İSRAİL’DE ANAYASA KOMİSYONU, YARGININ HÜKÜMET ÜZERİNDEKİ DENETİMİNİ SINIRLAYACAK YASA TASARISINI 5’E KARŞI 9 OYLA ONAYLADI.

İsrail'de Anayasa Komisyonu, yargının hükümet üzerindeki denetimini sınırlayacak yasa tasarısını 5'e karşı 9 oyla onayladı. Bu tartışmalı yargı reformunun bir parçası olan yasa tasarısı, 16 üyeli komisyonda hükümetten olan 9 kişinin oyuyla kabul edildi. Tasarı, Yüksek Mahkeme'nin hükümet ve meclisin kararlarını yasalar açısından tutarsız bulduğu durumlarda müdahalesini sınırlayarak öne çıkıyor.

Oylama öncesinde muhalefet milletvekilleri, oylamanın yasadışı olduğunu iddia ederek komisyonda gerilime neden oldu. Oylamanın ardından muhalefet liderleri, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya yasayı durdurma çağrısı yaparak, bu yasanın İsrail vatandaşlarına zarar verdiğini ve ülkeyi böldüğünü savundular.

Anayasa Komitesi tarafından onaylanan yasa tasarısı, önümüzdeki hafta mecliste oylanacak ve yasalaşması için mecliste üç ayrı oturumda onay alması gerekecek. Tasarının yasalaşması, hükümetin kitlesel protestolara ve uluslararası tepkilere rağmen ısrarla savunduğu tartışmalı "yargı reformu" paketinin önemli bir bölümünü hayata geçirmiş olacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER