© Baykuş Haber

İstanbul, ağustosta yabancıya konut satışında Antalya’yı geçti

Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, (DHA)- TÜRKİYE İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı ağustos ayı konut satışlarına göre, geçen sene ve bu yıl, özellikle Rus ve Ukraynalı göçü nedeniyle yabancıya konut satışında ilk sırada olan Antalya, konut fiyatlarındaki fahiş artış, Rusların Dubai gibi şehirlere yönelmesi nedeniyle İstanbul’un ardından ikinci sıraya düştü. 8 aylık toplamda Antalya ilk sıradaki yerini korudu. 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, ağustos ayı konut satışlarına göre, Antalya, özellikle Rus ve Ukraynalı göçü nedeniyle yabancıya konut satışında ilk sıradaydı. Ancak konut fiyatlarındaki fahiş artış ve Rusların Dubai gibi şehirlere yönelmesi nedeniyle İstanbul'un ardından ikinci sıraya düştü. Ancak 8 aylık toplamda Antalya hala ilk sıradaki yerini korudu.

TÜİK'in verilerine göre, Türkiye genelinde ağustos ayında konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1 azalarak 122 bin 91 oldu. Ocak-ağustos döneminde ise İstanbul, 17 bin 408 konut satışı ve yüzde 14,3 ile en yüksek paya sahip oldu. Ardından 11 bin 7 konut satışı ile Ankara ve 6 bin 504 konut satışı ile İzmir sıralandı. Antalya ise 5 bin 707 konut satışı ile üç büyük il arasında yer aldı. En az konut satışının olduğu iller ise sırasıyla 39 konut ile Ardahan, 67 konut ile Hakkari ve 139 konut ile Artvin oldu. Ocak-ağustos döneminde konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,5 azalarak 797 bin 418 olarak gerçekleşti.

Yabancılara konut satışı verilerine göre ise İstanbul, ağustos ayında 1066 konut satışı ile birinci sıradaydı. Antalya 919 konut satışı ile ikinci, Mersin ise 248 konut satışı ile üçüncü sıradaydı.

Ocak-ağustos döneminde yabancılara konut satışı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 43,6 azalarak 25 bin 134 oldu. Sekiz aylık toplamda Antalya 9 bin 365 konut satışı ile ilk sıradaydı. İstanbul 7 bin 987 konut satışı ile ikinci, Mersin ise 1965 konut satışı ile üçüncü sıradaydı.

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, yabancılara konut satışındaki düşüşün sebeplerini Rusya ve Ukrayna'dan yaşanan göçün azalması, Antalya ve İstanbul'daki yüksek fiyatlar nedeniyle alım güçlerinin düşmesi ve bu nedenle özellikle Rusların rotasını Dubai gibi şehirlere çevirmesi olarak açıkladılar.

Rusya Federasyonu vatandaşlarına göre en çok konut satışı gerçekleşti. Ağustos ayında Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye'den 733 konut satın alırken, 8 aylık toplamda da 7 bin 961 konut alarak ilk sırada yer aldılar. Diğer ülkeler ise sırasıyla İran, Irak, Ukrayna, Kazakistan, Almanya, Kuveyt, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Afganistan ve İngiltere şeklinde sıralandılar.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER