İzmir Körfezini kurtaracak acil eylem planı hazır
GenelİZMİR KÖRFEZİ’NDE YAŞANAN BALIK ÖLÜMLERİ VE KİRLİLİĞİN ARDINDAN OLUŞTURULAN İZMİR KÖRFEZİ BİLİM KURULU BİR KEZ DAHA TOPLANIRKEN, KAMUOYUNA DUYURULACAK EYLEM PLANI ÖNCESİ AÇIKLAMALARDA BULUNAN ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKAN YARDIMCISI FATMA VARANK, “YAPILACAK TÜM ÇALIŞMALARA, SADECE BAKANLIĞIMIZ, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZ DEĞİL, İZMİR'DE YAŞAYAN VE İZMİR'İ SEVEN HERKESİ DESTEK VERMEYE VE ETKİN KATILIM SAĞLAMAYA DA DAVET EDİYORUZ” DEDİ.
İzmir Körfezi’nde yaşanan balık ölümleri ve kirliliğin ardından oluşturulan İzmir Körfezi Bilim Kurulu bir kez daha toplanırken, kamuoyuna duyurulacak eylem planı öncesi açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, “Yapılacak tüm çalışmalara, sadece bakanlığımız, büyükşehir belediyemiz değil, İzmir’de yaşayan ve İzmir’i seven herkesi destek vermeye ve etkin katılım sağlamaya da davet ediyoruz” dedi.
İzmir Körfezi’nde son aylarda yaşanan toplu balık ölümleri ve kirlilik sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bakan Murat Kurum’un da talimatıyla İzmir Körfezi Bilim Kurulu’nu oluşturmuştu. 35 akademisyenin bir araya geldiği bilim kurulu, toplantılar ve körfezdeki denetimlerin ardından İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planını hazırladı.
Körfez’in hayatını kurtaracak acil eylem planının açıklanması öncesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, İzmir İktisat Kongre Binasından açıklamalarda bulundu.
“Bilim kurulu üyelerimizce acil eylem planı hazırlandı”
Bakan Yardımcısı Varank, bilim kurulunun 3 alt çalışma grubuna ayrıldığını ifade etti. Varank, “Bilim kurulumuzca yapılan tespitlerde; başta atık su alt yapısının iyileştirilmesi, arıtma tesislerinin çevre ve mevzuatına uygun olarak iyileştirilmesi, körfeze bulaşan derelerde husuvat kontrolü ve temizlik çalışmaları yapılması, kaçak deşarjların önlenmesi, ilgili mevzuatlarda revizyon yapılması, İzmir Körfezi’nde izleme alanının geliştirilmesi hususları öncelikli olarak belirlenmiştir. İzmir Körfezi’nin ekosisteminin daha iyi anlaşılması, dip yapısında tarama faaliyetlerinin değerlendirilmesi ve bugüne kadar İzmir Körfezi’ne göre yürütülen çalışmalarda ele alınan verilerin değerlendirilerek ayrıntılı araştırma ve değerlendirilmelerin yapılması hususları da belirtilmiştir. İzmir Körfezi’ni kendi haline terk etmemek için bölgede yaşanılan çevresel olumsuzlara sebep olan etmenleri ortadan kaldırmak önceliğiyle, bilim kurulu üyelerimizce acil eylem planı hazırlanmıştır” dedi.
Bakan Yardımcısı Fatma Varank, elde edilen sonuçların sürekli kamuoyuyla paylaşılacağını ifade ederek, “Planın uygulanması noktasında, bakanlığımız koordinesinde, büyükşehir belediyesi ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımız belirlenen görevler kapsamında çalışmalar yürütecek ve kaybedilecek ilerlemeler, düzenli denetimler ve yapılacak toplantılarla izlenecektir. Elde edilecek sonuçları da değerli İzmir halkı ve tüm kamuoyuyla paylaşacağımız ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
“İzmir’de yaşayan, İzmir’i seven herkesi destek vermeye ve etkin katılım sağlamaya da davet ediyoruz” diyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, son olarak şöyle devam etti:
“Yapılacak tüm çalışmalara sadece bakanlığımız, büyükşehir belediyemiz değil, İzmir’de yaşayan, İzmir’i seven herkesi destek vermeye ve etkin katılım sağlamaya da davet ediyoruz. İzmir Körfezi Eylem Planı bakanlığımız koordinesinde, tüm kurum ve kuruluşların aktif katılımıyla hazırlanarak uygulamayan alınacak, ‘Mavi Bir İzmir Körfezi’ vizyonuyla yürütülecek ve istediğimiz hedefe ulaşılana kadarda devam edecektir.”
Açıklamaya ayrıca bilim kurulu üyeleri, bakanlık yetkilerinin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da katıldı.
İlginizi Çekebilir