Kadınların imece usulü Golit ekmeği mesaisi
Kültür-sanatGİRESUN'UN ŞEBİNKARAHİSAR İLÇESİNE BAĞLI BİR KÖYDE YAŞAYAN KADINLAR, EL ELE VEREREK İMECE USULÜYLE UZUN SÜRE BAYATLAMAYAN "GOLİT" EKMEĞİ PİŞİRİYOR VE BÖYLECE FIRINA İHTİYAÇ DUYMADAN SOFRALARININ EKMEK İHTİYACINI KARŞILIYORLAR.
Giresun’un Şebinkarahisar ilçesine bağlı bir köyde yaşayan kadınlar, el ele vererek imece usulüyle uzun süre bayatlamayan yörede ’Golit’ ismi verilen ekmeği pişiriyor ve böylece fırına ihtiyaç duymadan sofralarının ekmek ihtiyacını karşılıyorlar.
Giresun’da taş fırınlarda pişirilip dört gün boyunca bekletilen ve sonrasında bir yıl boyunca tüketilebilen ’Golit’ adlı kuru ekmek, yöre halkı tarafından imece usulüyle yapılan ve vazgeçilemeyen lezzetlerden biri olarak biliniyor.
Ekecek köyünde yaşayan Rabia Akkuş, yaptığı açıklamada "Golit adı verilen fırın kurusu ya da kuru ekmek, asırlardır ilçemizin bazı köylerinde yapılan bir ekmek çeşididir. Bu ekmeğin özelliği, taş fırında pişirilip ardından fırının sıcaklığında 3-4 gün bekletildikten sonra bir yıl boyunca tazeliğini koruyabilmesidir. Bu oldukça zahmetli ve uzun bir süreç olduğu için tek başına yapılacak bir iş değil. Bu nedenle köyün kadınları zaman zaman bir araya gelerek bu ekmeği birlikte hazırlıyor. Özellikle kış aylarında fırına ihtiyaç duymamak için sonbahar aylarında yapılır. Bu gelenek asırlardır köyümüzde devam ediyor" dedi.
İlginizi Çekebilir