Kadınların Ortak Derdi Olan Regl Sancısı
SağlıkAdet ağrısı veya regl sancısı, uterus duvarında bulunan kan damarları ve kasların kasılması sonucu oluşan bir ağrıdır.
Regl sancısı nedir ve neden olur diye soran pek çok genç kadın ve merak eden, henüz regl olmamış kızlar bulunuyor. Adet ağrısı veya regl sancısı, uterus duvarında bulunan kan damarları ve kasların kasılması sonucu oluşan bir ağrıdır. Regl ağrısına eşlik eden mide krampları, karın ağrıları, bel ve bacak ağrıları da görülebilir. Ayda minimum 1, maksimum 2 kere görülen bu sancı durumu tamamen dönemseldir. Adet sancısı/ağrısı, endometriozis, adenomiyoz ve fibroidler gibi sebeplerden kaynaklanmaktadır. Adet sancısı, genel olarak karın ağrısı olarak kendini belli etse de pek çok yerin ağrımasına sebep olmaktadır. Bu makale yazımızda reglin tıbbi detaylarına, regl ağrılarının sebeplerine ve hangi durumlarda doktora gitmeniz gerektiğine değineceğiz.
Birincil adet ağrısı olarak bilinen primer dismenore, hemen hemen her dönemde sıklıkla yaşanan ve herhangi bir hastalıkla bağlantısı olmayan bir sancı türüdür. Birincil adet sancısı ya da ağrısı, kanıtlanabilir bir hastalığın olmadığını bizlere söylüyor. İkincil adet sancıları, regl olmadan hemen 1-2 gün öncesinde başlayan kanamaları ifade etmektedir. Burada yaşanan karın ve sırt ağrısı, hafif ve orta derecede olmaktadır. İkincil adet sancılarına sahipseniz 12 - 72 saat aralığında mide bulantısı, kusma ve ishal gibi belirtiler yaşayabilirsiniz. Doğum yaptıkça ve yaşınız ilerledikçe bu ağrılarda gözle görülür bir azalma olduğunu siz de fark edeceksiniz.
Regl Sancısı Hangi Sebeple Olur?
Regl döneminde rahim duvarınız kasılmaya başlar. Rahimi kaplayan duvarlar kan damarlarını sıkıştırır. Bu sıkışma sonucunda rahime doğru giden oksijen ve kan akışında geçici bir süreliğine kesinti olur. Bu kesinti esnasında oksijen olmadan, tamamen rahimde yer alan dokular, ağrıyı tetikleyici kimyasallar üretmeye başlar.
Prostaglandin, vücutta ağrı hissedilmesini sağlayan kan damarlarının kasılmasını sağlamaktadır. Regl sürecinin ilk günlerinde prostaglandin maddesi oldukça yüksektir. Kanama yaşandıkça bu seviye giderek düşmektedir. Regl sancısının sebepleri bunlarla sınırlı kalmayıp başka sebeplere de dayandırılmaktadır. O sebepler ise şunlardır:
Psikolojik sebepler regl ağrısını artırabilir.
Rahim ve yakınındaki organların iltihaplanmasına bağlı hastalıklar yine ağrı artışı yapmaktadır.
Rahimde bulunan tümörler, ağrılarınızı gözle görülür ölçüde artırabilir.
Bazı kişilerin rahmi arkaya dönük bir şekilde yer alabilir, bu gibi durumlarda ağrılarda belirgin bir artış olur.
Bu sebeplerden ötürü regl ağrısı çekebilirsiniz. Eğer bu ay normalden daha fazla ağrı çektiyseniz bir kadın doğum uzmanına gitmeniz sizin için daha iyi olacaktır.
Regl Ağrılarını Nasıl Dindirebilirsiniz?
Bazı kadınlar, regl dönemlerini normalden daha ağır ve sancılı geçirebilirler. Evde hazırlayabileceğiniz bitkisel yöntemler ile adet ağrılarınızı hafifletebilmeniz mümkün. Şiddetli bir ağrı sancınız varsa ıhlamur, papatya, tarçın ve zencefil gibi çaylar hazırlayabilirsiniz. Ben kendi adıma ağrılarım artış gösterdiğinde sıcak su torbası hazırlayıp karnımın altına koyuyorum ya da bir şal yardımıyla karnımı kapatıyorum ki soğuk girmesin. Bu yöntemlerin haricinde kalın ve termal çoraplar giyerek ayaklarınızı sıcak tutabilirsiniz. Bu dönem, fiziksel olduğu kadar duygusal olarak da zor geçtiği için stresten ve üzüntüden olabildiğince uzak durmanız gerekiyor. Siz de benim gibi ota çöpe ağlayan duygusal bir insansanız bu dönemde ekstra dikkat etmeniz gerekiyor.
Regl dönemlerinde lifli gıdalar, su ve sıvı tüketimini artırmanız iyi olacaktır. Vücutta oluşan ödemlerinizden kurtulabilmeniz için bol su içmeli, metabolizmanızı hızlandırmalısınız. Probiyotik yoğurt, kefir ve sütler, yine bu süreçte bağırsaklarınıza iyi gelen bir seçenek olacaktır.
Regl Sancısına İyi Gelen Egzersizler Var Mı?
Yoga, meditasyon, pilates, tempolu yürüyüş gibi egzersizler, regl sancınıza iyi gelecek ve ağrınızı hafifletecektir. Yapacağınız karın ve bacak egzersizleri, karın ağrınıza iyi gelecektir. Regl dönemindeyken hareketlerinizi artırmanın ne kadar işe yaradığını göreceksiniz, yattıkça psikolojik olarak ağrınızın arttığına şahit olacaksınız.
İlginizi Çekebilir