© Baykuş Haber

Kanadalı bilim insanları felaketin boyutunu ve izlerini inceledi

KANADALI BİLİM İNSANLARI ELBİSTAN'DA ÇALIŞMA YAPTI

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesine gelen Kanada'nın British Columbia Üniversitesi'nde görev yapan bilim insanları, 6 Şubat'taki depremin merkez üssü olan kentte meydana gelen felaketin boyutunu ve oluşturduğu izleri araştırdılar.

Kanadalı bilim insanlarının heyeti, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Elbistan Temsilciliği'nde buluştu. İMO Elbistan Temsilcisi Özgür İspir, deprem ve sonrasındaki olaylar hakkında Kanadalı meslektaşlarına bilgi verdi. Özellikle aynı bölgede bulunan ve depreme farklı tepkiler veren binaları incelemek için lazer ölçümleri ve özel sensörlerle depremin etkilerini analiz ettiler.

Elde edilen veriler, binaların depreme karşı dayanıklılığını ve reaksiyonunu değerlendirmek için kullanılacak. Kanadalı bilim insanları, Elbistan'daki sonuçları dünyadaki diğer deprem bölgeleri ile karşılaştırarak bir rapor hazırlayacaklar.

İMO Elbistan Temsilcisi Özgür İspir, bu çalışmanın yeni yapılaşma ve şehirleşme ile ilgili önemli tespitler ve öneriler sunacağını belirtti. Profesör Tony Yang ise, depremin inşaat mühendisliği açısından sonuçlarına odaklandıklarını söyledi ve Japonya'nın deprem hazırlığı konusundaki örnek bir ülke olduğunu paylaştı.

Yang, Elbistan'da aynı caddede veya sokakta bulunan binalardan bazılarının yıkılırken bazılarının ayakta kalmasının nedenlerini anlamak istediklerini açıkladı. Bu nedenle eski ve yeni binalardaki hasarın kökenini incelemeye odaklandıklarını ve sensörler yardımıyla bu bilgileri elde etmeye çalıştıklarını ifade etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER